Gemeente Zandvoort


07-03-2008

Honderden kunstenaartjes bestormen Zandvoorts Museum

Ze waren er allemaal - de kinderen die een 'werk' hadden gemaakt voor de eerste Nederlandse Kinderkunstlijn 2008. 163 in het totaal. Ze wilden op 7 maart maar één ding: zien waar hun werk in het Zandvoorts Museum hing. Even geduld!

Waardering
Wethouder Toonen opende eerst nog even hun tentoonstelling, die het startpunt is voor de Kinderkunstlijn. Hij sprak in zijn speech grote waardering voor het initiatief uit. Tevens was hij erg blij dat de Zandvoortse winkeliers er ook aan meededen, want wie de Zandvoortse Kinderkunstlijn bezoekt, start in het museum en volgt een 'lijn' die langs de etalages van de vele winkels in het centrum loopt, waarin ook werk is geëxposeerd. Om de Kinderkunstlijn nog extra te ondersteunen hebben de winkeliers een prijsvraag uitgeschreven. En dat is dubbel plezier - leuke etalage bekijken met mooie kunst erin én kans maken op de mooie prijs.

Kunst op school
De kinderkunstenaars zijn afkomstig van alle basisscholen en de brugklas van de Gertenbach mavo. Ze hebben de afgelopen maanden meegedaan aan het project Kunst op school. Deze kunstwerken worden de komende weken getoond tijdens de Kinderkunstlijn. De kunstenaartjes hebben gewerkt met vrije thema's, met abstract werk maar er zijn ook symbolische kunstwerken met een hart, een duif, water of helpende handen.

Bedenkers
Bedenkers van het concept zijn Marianne Rebel en Hilly Jansen. Twee bekende Zandvoortse kunstenaars, die nauw betrokken zijn bij Zandvoort en de Zandvoortse samenleving. Onder inspirerende leiding van de twee kunstenaressen, zijn de kinderen bezig geweest met schilderen en mozaïeken. Gemeente Zandvoort is erg enthousiast over het project, met name vanwege de combinatie van jeugdkunsteducatie en de tentoonstellingswijze. De organisatoren hebben tevens aangeklopt bij Unicef, dat het project eveneens ondersteunt. Unicef had dan ook een stand ingericht naast het Zandvoorts Museum.

Rennen
Toen de wethouder was uitgesproken, de dichter bij zee zijn gedicht had voorgedragen, 'bestormden' de kinderen het Zandvoorts Museum, waar hun werk mooi was opgehangen. Het was dringen geblazen. 'Kijk hier hangt ie nou!'