Kop van 't ende - geschiedenis van een havenhoofd


7 maart t/m 23 mei 2008

ELBURG, 20080303 -- Museum Elburg presenteert een uniek overzicht over het historische havenhoofd `Kop van 't Ende' van Elburg. Het Havenhoofd - bij het ontstaan van Oostelijk Flevoland opgeslokt door de polder - is onlangs in oude glorie hersteld. Bezoekers kunnen in Museum Elburg terecht voor achtergrond informatie over de geschiedenis en de herstelwerkzaamheden van het havenhoofd. Stukken uit de eigen collectie, aangevuld met tientallen bruiklenen, geven de bezoeker op een zeer directe manier een beeld van de geschiedenis van het havenhoofd.

Kop van 't Ende
Het historische havenhoofd - in de volksmond `Kop van 't Ende' genoemd - is een verbinding tussen de geschiedenis van het oude stadje Elburg en de jonge Flevopolder. De haven van Elburg lag vroeger aan de Zuiderzee. De haven werd gaandeweg minder bereikbaar; door verzanding van de havenmonding en doordat de schepen steeds groter werden. Om de haven toegankelijk te houden, werd daarom een havenhoofd aangelegd. Tijdens de inpoldering van Flevoland in 1956 kwam het havenhoofd `Kop van 't Ende' in Flevoland te liggen.
In het kader van de Integrale Inrichting Veluwerandmeren werd het afgelopen jaar het Historisch Havenhoofd van Elburg gereconstrueerd. Het Havenhoofd ligt nu in het natuurterrein het Greppelveld. Rond de kop van de twee strekdammen - die de scheepvaart vroeger naar de haven leidden - zijn plassen gegraven. Het havenhoofd is authentiek bekleed met een basaltachtig natuursteen. Op de kop van het havenhoofd is het houten platform gereconstrueerd zoals dat rond 1900 aanwezig was. Het havenhoofd is een unieke herinnering aan Elburgs visserijverleden.

In het Museum
Vrijdag 7 maart wordt het havenhoofd officieel geopend. De schrijver Hylke Speerstra om 14.30 uur de tentoonstelling met een verhaal over de Zuiderzee en de schippers. Ook is het mogelijk om zijn boeken "De oerpolder" en "De voorbije vloot" aan te schaffen en te laten signeren. De tentoonstelling geeft een overzicht weer van de historie en restauratie van het havenhoofd. Geluiden en geuren versterken de ervaring die de bezoeker zal opdoen. Naast films, foto's, prenten, tekeningen, maquettes en schilderijen wordt ook de originele petroleumlamp van het type 'schipper-toplantaarn getoond. De materialen waarmee het havenhoofd is gemaakt zijn terug te vinden in de expositiezaal.

Deze tentoonstelling is samengesteld o.l.v. de nieuwe directeur van Museum Elburg Ruud Borman.





Museum Elburg