GroenLinks

GroenLinks zet zich in voor monument onbekende verkrachte vrouw

7 maart 2008

Een monument voor de onbekende verkrachte vrouw bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Women on Top, waar Tweede Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) ook deel van uitmaakt, wil dit gaan verwezenlijken. Het monument moet symbool staan voor de miljoenen vrouwen die wereldwijd het slachtoffer zijn van seksueel geweld. GroenLinks wil voor dit initiatief brede steun in de Tweede Kamer verwerven.

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag vindt GroenLinks het belangrijk de aandacht te vestigen op seksueel geweld als oorlogswapen. In alle recente conflicten, zoals in voormalig Joegoslavië, Congo, Darfur en Rwanda neemt seksueel geweld endemische proporties aan. Ook dichterbij huis zijn Nederlandse vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indonesië hiervan het slachtoffer geworden. Vervolging van de daders ontbreekt vaak.

Het internationale monument moet geplaatst worden in Den Haag, dichtbij het Internationaal Strafhof. Daarmee kan dit monument een voortdurende herinnering zijn voor de rechters en aanklagers van het Strafhof dat seksueel geweld als oorlogsmisdaad moet worden berecht. Voor de miljoenen vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld én voor iedereen die zich inzet tegen dit geweld is het monument een teken van hoop en verzet. Vrouwen uit vele landen hebben reeds hun steun aan dit initiatief gegeven.

Mariko Peters