Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MKB koplopers: duurzaam ondernemen is enige vorm van ondernemen die op lange termijn houdbaar is

Amsterdam, 6 maart 2008

Koplopers in het MKB zien duurzaam ondernemen als de enige vorm van ondernemen die op lange termijn houdbaar is. Dat is één van de uitkomsten uit kwalitatief onderzoek naar duurzaamheidsbeleving en duurzaamheidscommunicatie onder innovatieve, duurzame MKBers, uitgevoerd door adviesbureau Duurzaam Karakter.

Deze opinion leaders in het MKB lijken een nieuwe invulling te geven aan het begrip duurzaam ondernemen. Die nieuwe vorm van duurzaam ondernemen (Nieuwe Duurzaamheid) heeft vier opvallende kenmerken:
. Ondernemen moet een positief effect hebben op de duurzaamheidsbalans van de wereld;
. Idealisme en geld verdienen gaan prima samen;
. De impact op het gebied van duurzaamheid is belangrijker dan 100 % duurzame bedrijfsvoering;
. Duurzaam ondernemen komt voort uit een levensvisie. Het leiderschap van de innovatieve ondernemer is daarbij cruciaal. Pragmatiek staat voorop.

Op het gebied van duurzaamheidscommunicatie is een opvallende uitkomst uit het onderzoek dat marketing en communicatie volgens de innovatieve, duurzame MKBer bij uitstek onderdelen zijn van de duurzame bedrijfsvoering. Daarmee sluit de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheidscommunicatie aan bij de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media. Kernwoorden zijn connectie, participatie en beleving. Op het gebied van duurzaamheid is een nieuw marketingconcept in opkomst dat Action Branding wordt genoemd. Dit concept koppelt een merkstrategie aan participatie en beleving en aan de wens om de consument meer opties te bieden dan alleen consumeren.

Het onderzoek van Duurzaam Karakter vond plaats in het najaar van 2007 onder negen innovatieve, duurzame MKBers, die door hun 'peers' en door kennisinstellingen werden aangemerkt als koplopers op het gebied van duurzaamheid en MVO. De volgende bedrijven hebben deelgenomen aan het onderzoek: Biosoil BV, Finalist IT group BV, Gulpener Bierbrouwerij BV, Happy Shrimp Farm BV, Innocent Drinks, Medellin Secret BV, Original Beans BV, Slib Verwerking Noord Brabant NV en Tendris Holding BV.

Adviesbureau Duurzaam Karakter publiceert nu twee brochures met samenvattingen van de resultaten van het onderzoek:
. Duurzaamheidsbeleving door innovatieve, duurzame MKBers: een wereld van verschil.
. Duurzaamheidscommunicatie door innovatieve, duurzame MKBers: actie en reactie. De brochures zijn te downloaden via de website www.duurzaamkarakter.nl onder 'brochures' of kunnen via die website besteld worden.

Duurzaam Karakter is een adviesbureau op het gebied van Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (MVO), duurzaamheid en vernieuwing. Duurzaam Karakter is gespecialiseerd in strategische communicatie en projectsturing. Duurzaam Karakter werkt voor organisaties, bedrijven (MKB-ers), kennisinstellingen en de (semi-)overheid. Duurzaam Karakter richt zich bij voorkeur op koplopers: innovatieve, creatieve bedrijven of organisaties met ambities op het gebied van duurzaamheid.