Gemeente Zwolle

Nu ideeën welkom voor Holtenbroek en Stadshagen

Datum uitgave persbericht: 03/07/2008

Maandag 10 maart 2008 start de campagne voor de wijkbudgetten. Dit jaar is dat in Holtenbroek en in de twee `oudste' buurten van Stadshagen (Pad & Tuin en Schoonhorst). Zwolle wil hiermee de betrokkenheid van bewoners bij hun wijk stimuleren. Wethouder wijkgericht werken Gerrit Piek: 'Bewoners weten als geen ander wat er beter of anders kan in hun wijk. Met dit wijkbudget kunnen zij de beste ideeën realiseren'. Bewoners bedenken zelf ideeën, buurtgenoten kiezen de ideeën mogen worden uitgevoerd, en de winnende ideebedenkers zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van hun project.

Leefbaarheid, veiligheid en ondersteuning in de wijk

Vanaf maandag 10 maart 2008 kan iedereen uit de deelnemende gebieden ideeën inzenden die bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijk, of die zich richten op de ondersteuning van buurtgenoten die moeite hebben met het huishouden, met het ontmoeten van anderen of met vervoer. Ideeën inzenden kan met de antwoordkaart die huis-aan-huis wordt verspreid in Holtenbroek, Pad & Tuin en Schoonhorst of digitaal op www.wijkbudgetten.zwolle.nl en is mogelijk tot uiterlijk 2 april 2008. De verkiezingsavonden waarop wijkbewoners kiezen welke ideeën uitgevoerd mogen worden zijn in juni: op woensdag 11 juni 2008 in Stadshagen en op zaterdag 21 juni in Holtenbroek.

Budget

In totaal stelt de gemeente Zwolle EUR 240.000 als wijkbudget beschikbaar: EUR 100.000 voor Holtenbroek, EUR 100.000 voor de twee buurten in Stadshagen en EUR 40.000 voor `sociale' projecten. Bovenop het geld van de gemeente Zwolle stellen de woningcorporaties in totaal EUR 5 per corporatiewoning in de deelnemende gebieden ter beschikking. In het verleden wisten bewoners het totaalbedrag vaak te verdubbelen door fondsen- en sponsorwerving en zelfwerkzaamheid.

Eerdere wijkbudgetten

In 2004 en 2006 vonden experimenten met wijkbudgetten plaats in respectievelijk Assendorp en Zwolle Zuid, en in Aa-landen en Zwolle Zuid.
Beide experimenten verliepen zeer succesvol, reden om er nu een vervolg aan te geven. Voorbeelden van winnende ideeën uit die experimenten met Wijkbudgetten zijn het opknappen van de muziektent in Assendorp, een speelplein in Aa-landen, en een seniorenterras en een blokhut voor jongeren in Zwolle Zuid.

Samenwerking

Het project Wijkbudgetten is een initiatief van de gemeente Zwolle. In de uitvoering wordt nauw samengewerkt met de woningcorporaties SWZ, deltaWonen en Openbaar Belang, met Travers en met de Regiopolitie IJsselland.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 07-03-2008 tot 06-04-2008