TNT Group

Persbericht

Administratieve rechtbank Berlijn bevestigt: minimumloon voor TNT Post niet bindend

07 maart 2008, 22:15 CET - Amsterdam, Berlijn, Ratingen, Vandaag heeft de administratieve rechtbank in Berlijn in haar uitspraak inzake de klacht tegen het minimumloon voor de postsector, TNT Posts uitleg van de wet bevestigd. De rechtbank heeft geoordeeld dat het minimumloon van 9,80 in strijd is met de Duitse grondwet. In november 2007 werd dit loon afgesproken tussen de vakbond ver.di en het door Deutsche Post gedomineerde Werkgeversverband postdiensten. De rechtbank is van mening dat de Minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken dit loon niet algemeen verbindend had mogen verklaren.

De uitspraak betekent dat TNT Post niet verplicht is het te hoge minimumloon te betalen. Hoewel de Duitse Staat zoals verwacht onmiddelijk in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank, is dit een belangrijke eerste stap. Het hoger beroep kan op zijn minst zes maanden duren.

Als lid van het Werkgeversverbond Nieuwe Briefpost- en Bezorgingsbedrijven blijft TNT Post volgens de voor de onderneming bindende CAO voor postdiensten met toegevoegde waarde betalen. Met 7,50 betaalt TNT Post precies het minimumloon dat al jaren door de vakbonden ver.di, DGB en de SPD wordt geëist.

Vandaag is een goede dag voor Duitsland als economische vestigingsplaats, en wij verheugen ons dat onze rechtsopvatting is bevestigd, aldus Mario Frusch, CEO van TNT Post Duitsland. Het kan echter slechts gezien worden als een eerste stap naar een gelijk speelveld in Duitsland. Naast het minimumloon voor de postsector is er ook nog de BTW-vrijstelling, een andere belangrijke belemmering van vrije concurrentie die weggenomen moet worden.

TNT Post was en blijft voorstander van minimumlonen. Frusch: Minimumloon moet gerelateerd zijn aan de kosten van levensonderhoud; maar er mag geen misbruik van worden gemaakt om concurrentie te verhinderen of een monopolist te beschermen.

In geval van enige discrepantie tussen dit persbericht en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.

Over TNT
TNT N.V. biedt bedrijven en consumenten wereldwijd een breed scala aan post- en expressdiensten. TNT, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Amsterdam, biedt toegang tot efficiënte netwerkinfrastructuren in Europa en Azië en breidt haar wereldwijde activiteiten uit om zo de prestaties van haar netwerken te maximaliseren. TNT is in meer dan 200 landen actief en heeft meer dan 161.500 medewerkers. In 2007 bedroeg de omzet van de onderneming 11 miljard en het bedrijfsresultaat 1.192 miljoen. TNT is genoteerd aan de beurs van Amsterdam. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.