Stichting Natuur en Milieu

Kabinet gokt te sterk op biobrandstof

7 maart 2008 - Het kabinet gokt teveel op biobrandstof om de CO2-uitstoot van het verkeer terug te dringen. Dat stellen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, wetenschap, milieuorganisaties en politici vandaag tijdens het debat Kansen voor Verkeer, georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu.

Ook vinden ze dat het kabinet meer moet doen om de CO2-uitstoot door het verkeer omlaag te krijgen. Een plafond stellen aan de uitstoot is de enige manier om de roeiende uitstoot van verkeer en vervoer te remmen, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu, en dat moet met een Europees emissiehandelsssyteem.

Er moet op meerdere oplossingen worden ingezet om de nog altijd groeiende uitstoot van het verkeer in te dammen. Bind de CO2-uitstoot aan een plafond en geef CO2 een stevige prijs zodat zuinige brandstof en autos eerder op de markt verschijnen. En stel tegelijk al normen vast voor schonere autos en brandstof.

Deelnemers van het debat vinden dat we er niet aan ontkomen dat de prijs voor verkeer en vervoer omhoog moet. Dat geld moet dan wel gebruikt worden om het verkeer schoner en zuiniger te maken.

Publicatiedatum: 07-03-2008