Stichting Aids Fonds

Aids Fonds en Toneelgroep Amsterdam presenteren: Een schaamteloze vertoning

12-12-2007
Foto: Jasper Zwartjes

Op zaterdag 8 maart gaat in de stadsschouwburg van Amsterdam het toneelstuk Angels in America in première. Een van de themas in dit stuk is aids. Tijdens de première van Angels in America vindt Tamtam plaats (25 februari tot en met 9 maart). Dit jaarlijks terugkerend festival legt thematische verbanden tussen voorstellingen en projecten door een uitgebreid omkaderend programma met debatten, workshops, films en speciale projecten.
Tamtam is uitgegroeid tot een ontmoetingspunt voor jongeren. Ze spelen en maken zelf toneel en ontdekken dat theater je kan raken en kan laten nadenken over de wereld.
Tamtam biedt niet alleen een kijkje in de keuken van het gezelschap maar is ook bij uitstek een festival waarbij inspirerende samenwerking met partners in de stad mogelijk is. Zo ook met het Aids Fonds.

De samenwerking: Een schaamteloze vertoning
Aids is een ernstige ziekte die niet te genezen is. Overal ter wereld worden mannen, vrouwen en kinderen geïnfecteerd met het aidsvirus. Aids is tot op heden niet te genezen, maar er zijn tegenwoordig wel behandelingen mogelijk. Door deze positieve ontwikkeling is de belangstelling voor aids, vooral onder jongeren, naar de achtergrond verschoven. De vooroordelen en onwetendheid over de ziekte zijn er niet minder om.

Wereldwijd leven 33,2 miljoen mensen met het virus, waarvan 22,5 miljoen in Afrika. Hiv-behandeling is in veel arme landen voor het overgrote deel van de mensen onbetaalbaar of onbereikbaar. Dit in tegenstelling tot in Nederland. Toch overlijden er in Nederland nog iedere week 2 mensen aan de gevolgen van aids. Kortom, het is weer tijd om iedereen over aids te informeren.

In samenwerking met het Aids Fonds presenteert Toneelgroep Amsterdam Een schaamteloze vertoning: een ervaringstraject waarin vooroordelen en onwetendheid genadeloos worden blootgelegd. Met feiten en fictie over aids in woord en beeld, met een love-box, een sexcaroussel en de vloer op met acteurs.

In januari verschijnt een uitgebreid overzicht van alle activiteiten tijdens TAM TAM.

Korte inhoud Angels in America
Het is een theatraal tweeluik over liefde, angst en hoop. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten tijdens het Reagan-tijdperk in de jaren tachtig. De politiek is hard en kil. Aids is de nieuwe ziekte die de homogemeenschap treft en door de aartsconservatieve regering wordt doodgezwegen. Een groep New Yorkers verschijnt ongewild in elkaars leven. Hun angsten voor het leven en de dood zoeken een uitweg in een infectie van dromen, hallucinaties en leugens.