Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Grootse viering internationale Vrouwendag 2008

Dit jaar bestaat de internationale vrouwendag 100 jaar.

Op 8 maart organiseert Welzijnsorganisatie Perspect weer de Internationale Vrouwendag. Dit jaar bestaat de internationale vrouwendag 100 jaar. Daarom zal deze dag groots gevierd worden. Vrouwen uit heel de deelgemeente IJsselmonde zijn van harte uitgenodigd de vrouwendag bij te wonen.

Het thema van de internationale vrouwendag is: en NU even IK

Aan alle kanten wordt aan vrouwen getrokken. De vrouw heeft vele rollen zoals onder andere partner, moeder, werknemer, dochter. Al deze rollen moet zij perfect vervullen. Tijd voor zichzelf schiet er vaak bij in, vandaar het thema: en Nu even IK

De internationale vrouwendag is van 14.00 uur tot 19.00 uur in het Dienstencentrum van Perspect aan de Grote Hagen 92. Naast gespreksgroepen, verhalen en workshops is er muziek, dansen en eten. Het is de bedoeling dat het eten door de vrouwen zelf wordt gemaakt. Voor kinderen zijn er van 14.00 uur tot 17.00 uur kinderactiviteiten en voor de kleinsten is er kinderopvang. Het precieze programma van de internationale vrouwendag volgt binnenkort. Vrouwen die het leuk vinden een cultureel gerecht voor ongeveer 10 personen te bereiden, kunnen zich opgeven bij de informatiebalie van trefpunt De Dijk via tel. 010 - 707 49 09. Nadere informatie is te verkrijgen via welzijnsorganisatie Perspect bij Gré Korteweg op tel.: 010 - 707 41 66.

100 jaar Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart.

Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.

Vanaf 1978 wordt in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk 8 maart gevierd. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.