Gemeente Deventer

Saunders-Blaauboer te zien bij SAB

Brieven en foto's Trijntje Saunders-Blaauboer te zien bij SAB

Met de Internationale Vrouwendag op 8 maart in zicht, toont Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek gedurende de maanden februari en maart een selectie brieven en foto's van Trijntje Saunders-Blaauboer. Deze opmerkelijke vrouw werd in de jaren twintig wethouder in de Deventer gemeenteraad. Daarmee was ze het tweede vrouwelijke gemeenteraadslid in Nederland ooit.

De foto's zijn bijzonder, vooral door het feit dat Saunders voornamelijk op een alledaagse manier (niet poserend) in beeld is gebracht. De brieven, die dateren uit de periode 1944-1945 beslaan soms meer dan vijftien bladen. `Lintwurmen' noemde Saunders ze zelf.

Carrièrevrouw die haar tijd vooruit was
Trijntje Saunders-Blaauboer werd in 1887 geboren in Amsterdam. De liefde bracht haar naar Deventer, waar haar man als leraar staathuishoudkunde aan de Rijks HBS werkte. Het echtpaar was kinderloos en Saunders stortte zich op haar carrière, een uniek gegeven in die tijd.

Ze streefde naar gelijke kansen en status voor mannen en vrouwen, speelde een belangrijke rol in de verbetering van arbeidsomstandigheden en zette zich in voor het vrouwenkiesrecht. In Deventer was Saunders voorzitter van de vrouwenclub van de SDAP en stichtte zij een openbare school voor schipperskinderen. De middelbare school voor meisjes werd op haar initiatief op een nieuwe leest geschoeid.

Gedwongen aftreden als wethouder
Saunders stelde zich in 1927 verkiesbaar als gemeenteraadslid en aanvaardde datzelfde jaar haar benoeming als wethouder. Eenmaal in de raad kon ze nog meer voor de stad Deventer betekenen. Het school- en volksbadhuis aan de Badhuisstraat kwam er dankzij haar.

Saunders moest in 1931 haar werk neerleggen. Zeer verrassend, maar het had niets te maken met het feit dat ze vrouw was. De nieuwe Gemeentewet bepaalde dat partners van onderwijzend personeel niet als raadslid werkzaam mochten zijn. Na haar aftreden bleef Saunders actief in diverse raden en commissies op het gebied van onderwijs. In 1951 overleed ze op tragische wijze.

De foto's en brieven zijn te bekijken tijdens de openingstijden van Stadsarchief en Atheneaumbibliotheek. Meer informatie via http://www.sabinfo.nl/

Publicatiedatum: 6-2-2008
portret van Trijntje Saunders-Blaauboer

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 6 februari 2008