Gemeente Rotterdam

Op 8 maart besteedt Rotterdam uitgebreid aandacht aan de 100ste Internationale Vrouwendag. Centraal staan het verleden, heden en toekomst van (vrouwen)emancipatie in Rotterdam.

Deze dag draait om thema's als economische zelfstandigheid, onderwijs, seksualiteit, beeldvorming en kunst en cultuur. Op verschillende plaatsen in heel Rotterdam worden activiteiten georganiseerd. Ter afsluiting is er s'avonds in Arminius (podium voor kunst, cultuur en debat) nog een swingend vrouwenfeest. 8 maart internationale Vrouwendag / foto Mylou van Oord

Internationale Vrouwendag en emancipatie
De eerste Internationale Vrouwendag vond plaats in Kopenhagen in 1919. De conferentie van 1910 was de eerste, waar vrouwen in groter verband bijeen kwamen om over hun strijd tegen oorlogsgevaar, voor algemeen kiesrecht, voor sociale zekerheid van vrouwen en kinderen, en tegen de hoge kosten van levensonderhoud te beraadslagen. Maar deze Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen werd ook om een andere reden tot een historische gebeurtenis. Het voorstel van Clara Zetkin werd goedgekeurd, om elk jaar op 8 maart de "Internationale Vrouwendag" te vieren als symbool van de strijd van vrouwen voor hun rechten, voor de vrede en voor het geluk van hun kinderen.

Rotterdam is één van de weinige gemeenten met specifiek emancipatiebeleid. Onlangs werd het uitvoeringsprogramma V/M Vooruit vastgesteld. Het accent in het beleid ligt op het bevorderen van sociale mobiliteit, op het bieden van kansen op een betere maatschappelijke positie. Onderwijs en arbeid krijgen daarin volop aandacht. Internationale Vrouwendag is één van de activiteiten uit het uitvoeringsprogramma emancipatie.

La City en Zonta
Rotterdam besteedt dit jaar ook op andere manieren nadrukkelijk aandacht aan vrouwen. Van14 juni t/m 12 juli 2008 laat Rotterdam in het kader van La City haar vrouwelijke kanten zien. In die periode vindt een vrouwelijk aanbod van activiteiten en evenementen plaats. La City sluit aan bij de Zonta Conventie die plaatsvindt van 27 juni tot en met 2 juli 2008. Dit grootschalige internationale en interculturele programma benadrukt verbondenheid, economische onafhankelijkheid en de positie van de vrouwen in de samenleving.

Kijkt u voor meer informatie ook op de site van de Internationale Vrouwendag.

Bron: Bestuursdienst, 29-02-2008