De Vlinderstichting 25 jaar: gevarieerd programma in Wageningen

03/03/2008 14:59

De Vlinderstichting

De Vlinderstichting bestaat 25 jaar. Daarom staat de Landelijke Dag, die aanstaande zaterdag wordt gehouden in Wageningen, in het teken van 25 jaar vlinders en libellen beschermen. Het programma is gevarieerd: mooie foto's, korte kleurrijke presentaties, prachtige films en veel wetenswaardigheden. De dag wordt georganiseerd voor donateurs, vrijwilligers en alle mensen die geĂŻnteresseerd zijn in vlinders en libellen. De organisatie van deze dag is onder andere mogelijk dankzij de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Zoals gebruikelijk wordt er een Gouden Vlinder uitgereikt aan een of meer personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor vlinders en hun bescherming. En voor het eerst is er dit jaar ook een aanmoedigingsprijs voor een jong talent.

Tijdens de ruime pauzes zijn er diverse stands te bezoeken met informatie, stands met kunst en natuurboeken. Het volledige programma en meer informatie zijn te vinden op www.vlinderstichting.nl.

Geschiedenis

In 1981 zette een groep mensen aan de toenmalige Landbouwhogeschool onder de bezielende leiding van Jan van der Made een project op om te zien welke vlinders in Nederland voorkwamen. Dit gebeurde met subsidie van het Prins Bernhardfonds (zoals het toen nog heette). Uit het onderzoek bleek dat het niet goed ging met De Vlinders. Dit leidde tot oprichting van De Vlinderstichting in 1983, nu 25 jaar geleden. Tegenwoordig beschermt en onderzoekt De Vlinderstichting dagvlinders, nachtvlinders en libellen. In de loop van de tijd is De Vlinderstichting gegroeid van een stichting met alleen een paar vrijwillige werknemers tot een grote organisatie met ca. dertig betaalde krachten, een kleine vijfduizend donateurs en ruim 1500 mensen die hun waarnemingen van vlinders en libellen aan De Vlinderstichting doorgeven.

De Landelijke Dag van De Vlinderstichting is op 8 maart 2008 van 10.00 tot 16.00 uur in de Junushoff te Wageningen. Toegang: 8 euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via tel. 0317 467346 of info@vlinderstichting.nl.





http://www.vlinderstichting.nl