Gemeente Soest

Tweede vliegbasiscafé op zaterdag 8 maart

Datum: 04/03/2008

Informeel bijpraten over vliegbasisterrein

Op zaterdag 8 maart organiseren de gemeenten Zeist en Soest en de provincie Utrecht voor de tweede keer een vliegbasiscafé. Het café is bedoeld om op informele wijze van gedachten te wisselen over de herinrichting van Vliegbasis Soesterberg. Belangstellenden zijn tussen 15.00 en 16.30 uur welkom in het Officierscasino aan de Kampweg in Soesterberg.

Naast bestuurders van Soest, Zeist en Provincie zijn ook medewerkers van de drie partners en het programmabureau Hart van de Heuvelrug aanwezig om vragen te beantwoorden.

Het vliegbasiscafé is geen informatiemiddag. Er zijn geen sprekers, geen presentaties en er is geen podium. Wel is er volop gelegenheid om met bestuurders en medewerkers te praten over de toekomstige ontwikkelingen op het vliegbasisterrein.

Eind 2008 vertrekken de laatste helikopters van Vliegbasis Soesterberg naar Gilze-Rijen, waarmee een eind komt aan 95 jaar luchtvaart in Soesterberg. Het grootste deel van de ruim 500 hectare grote vliegbasis komt dan vrij voor een nieuwe invulling. Het overige deel, in de zuidwesthoek van de vliegbasis, blijft in gebruik door Defensie. Zo'n 1400 medewerkers zullen hier werkzaam blijven in een niet-vliegende functie.

Denkrichtingen en Ruimtelijk Plan

Momenteel werken de gemeenten Soest en Zeist en de provincie Utrecht aan een Ruimtelijk Plan. Daarin wordt in hoofdlijnen vastgelegd welke invulling het terrein gaat krijgen. Ontwerpbureau Alle Hosper heeft daarvoor twee denkrichtingen uitgewerkt. Met elementen uit beide denkrichtingen wordt komend voorjaar één ontwikkelrichting bepaald.

De eerste denkrichting gaat uit van natuur, recreatie en een museum op het vliegbasisterrein en bebouwing uitsluitend buiten het terrein, in Soesterberg Noord. De andere denkrichting biedt naast natuur, recreatie en museum ook ruimte voor bebouwing in het gebied onder de huidige landingsbaan, op het zuidelijk deel van het vliegbasisterrein. Het is nadrukkelijk niet zo dat één van beide denkrichtingen gekozen wordt. Het Ruimtelijk Plan zal een mix zijn van onderdelen uit beide denkrichtingen en wordt vastgesteld door gemeenteraden en Provinciale Staten.

Bestemmingsplan

Na vaststelling van het Ruimtelijk Plan is de volgende stap het maken van een bestemmingsplan. Inspraak is onderdeel van dat proces. Afgelopen voorjaar hebben Zeist en Soest afgesproken gezamenlijk één bestemmingsplan te maken voor het gehele gebied. Ongeveer 80% van de vliegbasis ligt op grondgebied van de gemeente Soest, zo'n 20% is Zeister grondgebied.

.