Gemeente Bussum

Zaterdag 8 maart: internationale vrouwendag

Na het succes en de grote opkomst van vorig jaar staat er ook dit jaar weer een Internationale Vrouwendag op het programma. Op zaterdag 8 maart a.s. worden er in het gemeentehuis van Bussum en in het nieuwe Filmhuis Bussum vele activiteiten georganiseerd.

Er is een zeer gevarieerd programma uitgewerkt, waar wederom veel vrouwen uit Bussum en omstreken en uit verschillende culturen enthousiast over zullen raken.

Internationale Vrouwendag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. In Nederland werd de Internationale Vrouwendag voor het eerst gevierd in 1912. Sinds 1992 wordt deze dag ook voor Bussumse vrouwen georganiseerd. Dit jaar vindt de viering plaats op zaterdag 8 maart a.s. in het gemeentehuis van Bussum. De organisatie is in handen van de stichting Internationale Vrouwendag Bussum, in samenwerking met Versa welzijn en met medewerking van de gemeente Bussum.

Thema

Het thema is dit jaar: Ietsje anders! Toch hetzelfde. Internationale Vrouwendag Bussum is een dag voor alle vrouwen, met verschillende achtergronden, maar allemaal vrouw.

De toegang is gratis. Voor het avondprogramma is een bezoek aan het nieuwe Filmhuis Bussum georganiseerd, waar tegen zeer gereduceerd tarief een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende films.

Programma

Het programma start op 8 maart a.s. vanaf 12.00 uur. Alle bezoekende vrouwen worden dan feestelijk verwelkomd op het Raadhuisplein door draaiorgelmuziek van het Gooisch Draaiorgel Centrum, om 12.30 uur gevolgd door Afrikaanse trommels. Om 13.00 uur opent Louise Schoon-Wassenaar de dag in de ontmoetingsruimte van het gemeentehuis. Zij kondigt een zeer gevarieerd en interessant programma aan, dat in verschillende ruimtes van het gemeentehuis zal plaatsvinden. Gedurende de middag is er kinderopvang, onder professionele begeleiding, met schminken en knutselen aanwezig voor kinderen van 2 tot 12 jaar, zodat ook moeders kunnen genieten van het programma.

Muziek en dans

Vanaf 13.15 uur zal de middag spetterend worden geopend met Djembé, waarna de internationale volksmuziekgroep Halfje Folklore een optreden zal verzorgen. Dansschool De Jong zal de aanwezigen verrassen met les in Latin solo. Vioolschool Welling en het gemeentekoor van Bussum sluiten de muzikale middag af.

Modeshows

In de trouwzaal zullen twee modeshows worden gehouden. Om 15.00 uur gaat het daarbij om een Marokkaanse modeshow, om 17.00 uur wordt de modeshow verzorgd door Aim of Life met harpmuziek van Wendy Hemmes.

Lezingen

Lezingen over uiteenlopende onderwerpen worden gegeven door Sandy Kardolus (Landelijke Stichting tegen Zinloos Geweld), De Amazones (jonge vrouwen met borstkanker), Suzy Wong (my life, my choice, my body) over seksuele voorlichting in ontwikkelingslanden, Mariëtte van Spronsen-Ceulen over medische en tandheelkundige zorg op 4000 meter hoogte in de Himalaya in Noord-India, Connie van der Wijst (shiatsutherapeute) en Fitlijfstijl over Vrouw, Sport en Voeding.

Gezondheid/Schoonheid

In een van de zalen op de eerste verdieping kunnen vrouwen kennismaken met Care for Women, Manicure, Oosters epileren, Stoelmassage en Voetreflexzone- en oorkaarstherapie.

Creatief

In een andere ruimte wordt de mogelijkheid geboden om zelf sieraden te maken, stijl en kleur-adviezen te krijgen, zilver te smeden of meer te weten te komen over magnetiseren/tarot kaarten of helderziende waarnemingen.

Expositie

Ieder jaar krijgen de bezoekers van de Internationale Vrouwendag de gelegenheid een expositie te bekijken. Dit jaar zullen José van 't Rood en Femke Wolthuis (schilderijen) hun werk tijdens Internationale Vrouwendag 2008 exposeren.

Films

In samenwerking met het Filmhuis Bussum worden vanaf 15.30 uur de kinderfilms Pippi in Taka Tuka land en Knetter vertoond. Kinderen kunnen onder begeleiding van de kinderopvang voor een gereduceerd bedrag van EUR 2,- naar een van deze films in de nieuwe filmzalen aan de Brediusweg.

De films voor volwassenen zijn Depuis qu' Otar est parti, Nadine en Sisters in Law . Bezoekers van een van deze films kunnen vanaf 19.00 uur terecht voor een optreden van de zanggroep Femmes Fraîches. De aanvangstijd van de films is vanaf 20.00 uur (i.p.v. de in het programmaboekje genoemde tijd van 19.00). Bezoekers van de Internationale Vrouwendag kunnen op 8 maart in het gemeentehuis een kortingsbon halen. Met deze bon kost een kaartje voor de uitgekozen film bij het Filmhuis Bussum dan slechts EUR 5,-

Stands

Tot slot zijn er stands van onder andere Unicef, Stichting tegen Zinloos Geweld, Melania, Wereldwinkel, Katholiek Vrouwen Gilde, Amnesty International, My Body, Vluchtelingenwerk en het Roskamfonds.

Alle informatie over de Internationale Vrouwendag 2008 is te vinden op www.vrouwendag.nl.

nadere informatie over een aantal onderdelen van het programma.

Lezingen: door Mariëtte van Spronsen-Ceulen:
Medische en tandheelkundige zorg op 4000 meter

In de afgelopen 26 jaar dat ik werkzaam ben als mondhygiënist, vind ik mijn vak nog steeds zeer boeiend. In mijn praktijk vind ik het motiveren van mensen, en hen helpen bij het bereiken van een goede mondgezondheid enorm enthousiastmerend. Mijn werk is nog meer afwisselend geworden na het behalen van het diploma kindertandverzorgster, waardoor ik bevoegd ben tot het vullen van kleine gaatjes in tanden en kiezen.

Tijdens deze opleiding werd ik vaak geconfronteerd met kinderen uit asielzoekerscentra. Het behandelen van deze kinderen, die vaak nogal slechte gebitten hebben, ging niet in mijn koude kleren zitten. Dit omdat deze kinderen, ondanks taalbarrières, angst voor het onbekende, en trauma's uit hun jonge verleden, vaak een groot vertrouwen in mij stelden. Meteen wist ik dat, wanneer ik deze opleiding afgerond zou hebben, met deze ervaring aan de slag wilde gaan. In Almere heb ik, samen met enkele kindertandartsen, kinderen uit diverse asielzoekerscentra behandeld.

Wellicht door deze ervaringen werd ik in begin 2006 benaderd door de organisatie Medical Checks for Children (MCC). MCC is in 1999 opgericht door Inès von Rosensthil, een kinderarts in Amsterdam. Het doel van MCC (http://www.medicalchecksforchildren.org/) is het verbeteren van de gezondheidssituatie van kinderen in moeilijke omstandigheden en achtergestelde gebieden.

Ik werd gevraagd om een groep van zeven artsen (waaronder een kinderarts, en enkele huisartsen) te vergezellen. Mijn tandheelkundige taak was om de conditie van kindergebitten te beoordelen en zonodig preventief of handelend in te grijpen. Ook nam ik deel aan een zogenaamd medische carrousel waarbij de kinderen op achtereenvolgende plekken werden gewogen, hun lengte gemeten, bloeddruk opgenomen, zuurstof en ijzergehalte in het bloed bepaald. In 1 week tijd werd door dit team 400 kinderen van de Munsel-ling school in Rangrik onderzocht. Rangrik ligt op 4000 meter hoogte in de Himalaya in Noord-India. De ouders van deze kinderen zijn veelal gevluchte Tibetanen. De school is opgericht door de Dalai Lama en via de zuster van de Dalai Lama is MCC gevraagd om deze kinderen, en ook de kinderen uit de omgeving medisch te onderzoeken en te behandelen. Een dergelijk onderzoek was niet eerder verricht wellicht omdat de school in één zeer moeilijk te bereiken gebied ligt. Deze streek is slechts gedurende drie maanden per jaar (eind juni tot begin september) en alleen via nauwe bergpassen bereikbaar. In deze korte periode is de temperatuur hoog genoeg om de sneeuw op de passen te doen smelten zodat verkeer per jeep, bus of te paard mogelijk is. In de winter vriest het 40 tot 50 graden en ligt er een dik pak sneeuw waardoor het gebied totaal afgesloten is van de buitenwereld.

Zelfs in de zomer is de reis naar de Munsel-ling school in Rangrik geen sinecure. Pas na 5 dagen waren wij op 4000 meter en konden wij beginnen met ons werk.

Ook afgelopen zomer 2007 ben ik opnieuw, nu tezamen met een tandarts, welke een dierbare vriendin is geworden, naar Rangrik afgereisd. Gezamenlijk hebben wij zeker 400 kinderen afkomstig van de school en het dorp gecontroleerd. Velen hebben wij van hun kiespijn afgeholpen, vaak door de hele slechte kiezen te trekken, en soms door te vullen. Dit gebeurde onder nogal primitieve omstandigheden: de behandelstoel was een bed, de tandartsstoel waren onze knieën en de tandartsen lamp was een hoofdlamp afkomstig uit een kampeerwinkel.

De achterliggende gedachte van MCC is om de lokale bevolking op te leiden, zodat zij uiteindelijk zelf de kinderen kunnen onderzoeken en behandelen. Preventie staat hoog in het vaandel en dat was dit jaar goed te merken. Bij geen enkel kind was nog schurft of bloedarmoede aanwezig, dit dank zij de adviezen van MCC in de zomer van 2006. Wel was er nog veel cariës aanwezig en we hebben dit jaar de vrouwen, die voor de kinderen in de woon/slaap gedeelten zorgen, geïnstrueerd in het geven van poetslessen. De bedoeling is dat zij dit iedere maand gaan doen. Het resultaat hopen wij komende zomer te mogen aanschouwen......................

Er is nog zoveel te vertellen over dit project, hetgeen niet samen te vatten valt in een artikel. Graag nodig ik u uit op 8 maart op de internationale Vrouwendag, op het Stadhuis, om mijn ervaringen ondersteund met foto's met u te delen.

Expositie: kunstenaar Femke Wolthuis met "gesluierde vrouwen"

Deze veelzijdig begaafde vrouw kent u misschien omdat ze dagelijks heel vroeg het ontbijtnieuws van RTL 4 presenteert. Maar overdag schildert ze. En hoe. Haar schilderwerken zijn voornamelijk impressionistisch soms uitbundig, soms verstild. De onderwerpen zijn divers: dromerige, verhalende en mystieke landschappen die de naam "Levensreizen" dragen, een serie "Franse droomhuizen" en " De Tango" waarin de kleuren en de vrije penseelstreek de dans vol vuur neerzetten. Een kunstenaar die de kleur en penseel goed aanpast bij het onderwerp en daardoor dit heel mooi op het doek weet te vangen. Ook schildert ze portretten in opdracht waarvan er twee (Mulisch en Midas Dekkers) in het Letterkundig Museum in Den Haag hangen. Haar werk is regelmatig te zien in galerieën.

Over de expositie "gesluierde vrouwen"

Afgeschermd
De opdracht: een kamerscherm.
Tjsa. Kamerscherm... scherm...afgeschermd... Dit inspireerde tot een serie over gesluierde vrouwen.
Wat is de schoonheid van een klederdracht, het uitdragen van geloofsovertuigingen en de rol van vrouwen daarin. Het verzamelen van inspiratie in o.a. Marokko en Turkije leverde een serie van 16 doeken op. Van moslim-vrouwen in Afrika en Pakistan, in Marrakech en de Kalverstraat. Kleurrijk, transparant geschilderd met olieverf op onbewerkt katoen.

Expositie: kunstenaar José van 't Rood www.ateliervantrood.nl

Tekenen, schilderen en projecten.

Drie dingen die door mij heel verschillend ervaren worden en die ik dan ook heel anders benader.

Tekenen:

Het thema voor mijn werk is vaak "de mens". Om vorm en beweging in mijn geheugen te etsen, als basis voor het schilderen en experimenteren, organiseer en teken ik - samen met mijn collega's van Artes - iedere week model in mijn atelier.

Als het uitgangspunt "de mens" is en de beweging of de emotie het thema, is de consequentie dat het model niet langer dan vijf minuten poseert. Een langere pose betekent verstarring. Er is dan geen tijd voor details. Het totale beeld - de lichaamstaal - moet worden gevangen in enkele minuten.

Hoewel ik nooit gezichten teken ben ik er altijd een beetje trots op dat ik na járen nog zie welk model ik heb getekend. Dit maakt weer eens duidelijk dat ieder mens een eigen gezicht geeft aan zijn of haar houding; dat ieder mens alleen dáárom al uniek is!

Schilderen:

Tijdens het schilderen komt er zelden of nooit een model aan te pas. Of het werk nu figuratief of min of meer geabstraheerd is: er zit er altijd een tweede of derde laag onder. Het uitgangspunt kan een gedicht zijn of een gemoedstoestand.

Muziek, dans, mythologie, theater, film, het nieuws of de waan van de dag.

Regelmatig schilder ik een drieluik waarbij het kleurveld bepaalt welke figuren er zullen worden afgebeeld.

De kilometers modeltekenen komen dan goed te pas en kunnen worden toegepast om uitdrukking te geven aan de intentie van het werk.

Projecten:

Hoewel 3-D autodidact ben ik zeer geïnteresseerd in thematische projecten. De projecten zijn meestal gerelateerd aan een situatie of locatie, vaak met een historisch uitgangspunt. Van tekeningen of schilderijen is dan zelden sprake: de ruimte leent zich daar niet voor, de ruimte is zelf vaak uitgangspunt.

Wie zich "Besloten Gedachten" herinnert, de expositie van 7 Bussumse kunstenaars ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Frederik van Eeden's utopie Walden of b.v. Werk IV - in uitvoering, de expositie van 14 Bussumse kunstenaars geïnspireerd op fort Werk IV zal de vele verschillende zienswijzen op eenzelfde thema als boeiend ervaren hebben.

Lezingen: door Diana Gosens namens Stichting Amazones.

Haar lezing zal "Amazone Power!" gaan heten. De inhoud van de lezing zal zich vooral richten op de kracht van De Amazones; de meerwaarde van lotgenotencontact en de positieve invulling van het leven.

De Amazones zijn een netwerk van jonge vrouwen met borstkanker. We richten ons op de vrouwen tot de menopauze, die door behandelingen tegen borstkanker vaak met vervroegde overgang te maken krijgen. Maar we sluiten niemand buiten, iedereen is welkom!

We bieden informatie over borstkanker, behandelmethodes en ervaringen van lotgenotes. Op de website staan ervaringsverhalen van jonge vrouwen met borstkanker. Zij hebben onverwacht en op jonge leeftijd gezien dat de dood heel dichtbij kan zijn.

De Amazones verzorgen toegankelijke informatie rondom borstkanker. Dankzij een uitgebreid netwerk van lotgenoten worden vragen op de website snel beantwoord en ervaringen gedeeld. Op de site, met maandelijks 4 miljoen hits en zo'n 1.200 unieke bezoekers per dag, staan veel praktische tips en er is een zeer drukbezocht forum voor lotgenoten, partners, familie en vrienden.

De Amazones doen meer dan alleen internet!

We organiseren wandelingen en themameetings om elkaar in real life te leren kennen. We gaan ook naar de sauna om weer te wennen aan het leven na borstkanker. We lopen hard om weer conditie op te bouwen en naar een nieuw doel toe te werken (Marikenloop, Dam-tot-Damloop). We verzorgen theaterworkshops voor verpleegkundigen om hen te laten beleven wat patiënten voelen.

Deelname is gratis en de site is openbaar toegankelijk.

De activiteiten worden gefinancierd door particuliere donateurs, Fortis Foundation, bedrijfssponsors, sponsorevenementen en inkomsten uit merchandise.

www.de-amazones.nl

Lezingen: Connie van der Wijst; praktijk voor Natuurgeneeskundige Shiatsu in Bussum.

Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de reguliere gezondheidszorg als fysiotherapeute kreeg ik steeds meer benieuwdheid naar de relatie lichaam en psyche. Ik volgde een opleiding integrale psychotherapie en voerde hiermee een korte periode praktijk. We kregen kinderen en een eigen bedrijf maar het holistisch werken met mensen bleef trekken. De opleiding Natuurgeneeskundig Shiatsutherapeut werd gevolgd en momenteel werk ik met veel enthousiasme in mijn eigen praktijk.

In mijn leven en werk voel ik me geïnspireerd door het Soefisme en de laatste jaren de Cursus in Wonderen.