Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport verschijnt 8 maart

05/03/2008

Lochem, 5 maart 2008

Met onder andere de volgende onderwerpen:

Zijn ding: tuigers voor de oogstwagen
Wie het hippische nieuws een beetje volgt ziet de naam Toon van Doorn met enige regelmaat opduiken in de media. De ene keer als de man achter de befaamde Detzky-tuigpaardenstal en vier sterrenmanege Eldorado, dan weer als mede-organisator van de UPD of als leverancier van manegebodems. Nieuwsgierig geworden naar de man achter de nieuwsberichten toog Meike Merks naar Soest en liep een overvolle werkdag mee met een organisator pur sang.

Bevlogen vierspanmenner
Het WK Vierspannen komt eraan. In de eerste week van september zullen in Beesd de zestig beste menners van de wereld de strijd met elkaar aanbinden. Negen Nederlanders komen aan de start en één van de kanshebbers op een startbewijs is Ton Monhemius. Marie de Ronde reisde af naar Spaarnwoude en maakte een portret van een menner die graag nog enkele WK's wil rijden, naar eigen zeggen een gevaarlijke outsider kan zijn, maar bovenal paardenman is in hart en nieren.

Onberispelijk leiderschap
Het ergste wat je een paard kunt aandoen is het vermenselijken. De natuurlijke behoeften van deze populaire diersoort verschillen namelijk hemelsbreed van de onze. Aflevering 2 van de serie `Bewust kiezen voor het welzijn van je paard' gaat over hoe een paard de wereld om zich heen ervaart, hoe het leert en hoe je daar als mensporter profijt van kunt hebben zonder het paard zijn eigenheid te ontnemen. Tekst: Margriet Markerink

`Dankbaar voor alles wat ik van hem leerde'
Baron Casier is niet meer. Een ongelukkig accident waarbij hij met zijn fameuze Peugeot 205 nabij zijn huis in een greppel belandde en zijn dijbeen en enige ribben brak, was het begin van het einde. Hij wilde, zoals zijn zoon Philippe zei bij zijn uitvaart, niet oud zijn en hij vreesde de dag dat hij niet meer auto zou mogen rijden en mogelijk ook niet meer met zijn pony Apache zijn dagelijkse wandeling zou kunnen maken. Het was mooi geweest. Hij had een mooi leven gehad waarvan men haast was gaan denken dat het eeuwig zou duren. Met het overlijden van baron Casier verdween een markant man die de hippische wereld inspireerde. Nicolaas Conijn en Mario Broekhuis memoreren uit eigen belevenis.

Pas op, daar komt een leswagen
Verscholen in het lieflijke Maarkedal, een vlekje in de Vlaamse Ardennen, ver weg van de bewoonde wereld ligt paardenbedrijf 't Perdegedoe. Die naam dekt de lading, want eigenaar Luc Vandenabielle en zijn vrouw Jenny Verkrimpen hebben hun sporen verdiend in vrijwel alle facetten van het aangespannen rijden. Inmiddels heeft Vandenabielle zijn carrière als wedstrijdmenner afgesloten en richt zich nu volledig op het verkopen van (rij)tuigen en het geven van instructie. Tekst & foto's: Meike Merks

Au! Kan het ook een beetje minder?
Dressuurstangen met Liverpoolstangen vergelijken is lastig. Bij een Liverpoolstang kan men de leidsels `zacht' tot `streng' ingespen. Wat de Liveroolstang met leidsels bevestigd aan de onderste leidselgleuf kan aanrichten in de paardenmond, is wel vergelijkbaar met de dressuurstang uit het onderzoek in St. Petersburg. Een onderzoeksuitslag die alle menners zich ter harte dienen te nemen. Want als er één ding duidelijk uit het onderzoek naar voren komt is het wel dat een ophouding geven niet zo onschuldig is als het lijkt. Gedeeltelijk overgenomen uit Cavallo 2, 2008, Madeleine Calkoen zorgde voor de vertaling.

Draaien op een dubbeltje
Afgeladen tribunes, een geweldige sfeer, sublieme stuurmanskunst, opspuitend zand, snelle, wendbare paarden en een vaardigheidsparcours dat zo is gebouwd dat hoge snelheden op een verantwoorde manier zijn te rijden; dat zijn de ingrediënten voor een geslaagde indoor. Deze vorm van wedstrijd rijden is ongekend populair bij het grote publiek èn bij de menners omdat die daarmee in het `slappe winterseizoen' toch lekker met hun paarden aan de gang kunnen blijven. Wanneer je dan ook nog bedenkt dat er voor de winnaars vaak aantrekkelijke geldprijzen in het verschiet liggen, is het geen wonder dat er wordt gereden op het scherpst van de snede. Marie de Ronde-Oudemans had haar camera in de aanslag tijdens de zinderende finale van de FEI Wereldbeker vierspannen.

MenBasis
De rubriek voor de beginnende menner gaat deze keer over:Preventief prikken
Veruit de meeste paarden- en ponybezitters laten hun vierbener jaarlijks enten, maar over het hoe en waarom van deze prik tast menig paardenbezitter in het duister. Is vaccineren verplicht? Hoe vaak laat je je paard enten en wat gebeurt er als je het niet doet?

`Hij schrok zich een ongeluk!'
Je bent met wat vrienden een heerlijke buitenrit aan het maken met je aanspanning. Je zit gezellig te kletsen en maakt je geen zorgen, ook niet over de hond die een eindje verderop achter een hek staat te blaffen. Immers, het paard is vertrouwd, je hebt hem al jaren en hij zet nooit een stap verkeerd. Maar dan gebeurt het: op het moment dat je de blaffende hond passeert schrikt het paard zich een ongeluk. Hij komt eerst omhoog en loopt dan achteruit en is niet meer voorwaarts te krijgen. Gevolg: de wagen schaart en slaat dan om; de menner en zijn passagiers zijn totaal ontredderd. Wat doe je in zo'n geval en hoe kun je voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt?
Allemaal op menles! Met het voorjaar in zicht is de tijd rijp om de goede voornemens die u heeft gemaakt voor 2008 in daden om te zetten en nu eindelijk eens die mencursus te volgen en/of dat koetsiersbewijs te halen! MenSport wil u daarbij graag een handje helpen en zet daarom een aantal aanbieders van mencursussen voor u op een rijtje.