Gemeente Terneuzen

Zeeuws-Vlaanderen op de Emigratiebeurs

Zeeuws-Vlaanderen presenteert zich op de Emigratiebeurs op 8 en 9 maart in Nieuwegein. Hiermee wordt de aftrap gegeven voor een promotiecampagne voor de streek. Dit is een initiatief van de stuurgroep Regiopromotie Zeeuws-Vlaanderen, waarin de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis en het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven samenwerken. Burgemeester Jaap Sala van Sluis is voorzitter van de stuurgroep. Samen met collega-burgemeesters Jan-Frans Mulder van Hulst en Jan Lonink van Terneuzen vertelt hij wat ze met de gezamenlijke promotiecampagne willen bereiken.

Zeeuws-Vlaanderen heeft veel te bieden op het gebied van wonen, werken en beleving. In de rest van Nederland kennen ze de streek nauwelijks, en al helemaal niet onze kwaliteiten. Momenteel krimpt de bevolking ieder jaar een klein beetje. Voor de voorzieningen en de bedrijvigheid zou het beter zijn als er iets meer inwoners zouden zijn, vat Jaap Sala de aanleiding en de doelstelling van de promotiecampagne samen. Daarnaast willen we onze streek ook op de kaart zetten als interessante vestigingsplaats voor bedrijven, vult Jan Lonink aan. Nieuwe inwoners en bedrijven dragen bij aan de verdere ontwikkeling van de regio, vindt hij.

Samen sterk
De overheid en het bedrijfsleven hebben dus een gezamenlijk belang. Er zijn iets meer Zeeuws-Vlamingen nodig voor de arbeidsmarkt en het behoud van voorzieningen. Jan-Frans Mulder: Voor lokale overheden is er geen mooiere manier om je regio te promoten dan de krachten te bundelen met het bedrijfsleven. Jaap Sala is het met hem eens: Samen kunnen we meer bereiken. Als iedereen met eigen projecten start, versnippert het totaalbeeld van Zeeuws-Vlaanderen. Door samen op te trekken, kunnen we één sterke campagne voeren. En natuurlijk, benadrukt hij, zal ieder een eigen accent leggen. Juist de diversiteit en de optelsom van kwaliteiten maakt Zeeuws-Vlaanderen aantrekkelijk.

Emigreren naar Zeeuws-Vlaanderen?
De aftrap van de campagne vindt plaats op de Emigratiebeurs. Een opvallende plaats want Zeeuws-Vlaanderen hoort natuurlijk gewoon bij Nederland. Ja, zegt Jaap Sala, maar het is wel een bijzonder stukje Nederland. Wist u dat 30% van de Nederlanders op zoek is naar een andere leefomgeving, met meer rust (geen files!), ruimte, veiligheid, goed onderwijs en zorg? Ze zoeken dus eigenlijk dat wat wij hier hebben, maar denken nu nog dat ze daarvoor naar het Franse platteland of Toscane moeten. Wij laten zien dat Zeeuws-Vlaanderen voor hen een goed alternatief is. In vaktermen zeggen we dan dat onze doelgroep te vinden is op de Emigratiebeurs.

Contrast
Natuurlijk is iedereen nieuwsgierig naar de presentatie van Zeeuws-Vlaanderen. Hoe het er precies uit komt te zien houdt de stuurgroep nog even geheim. Jaap Sala wil voor de Zeeuws-Vlamingen wel alvast een tipje van de sluier oplichten. We laten het contrast zien tussen het leven in de grootstedelijke gebieden en de rust en ruimte van Zeeuws-Vlaanderen. Er zijn sterke argumenten voor een nieuwe toekomst in Zeeuws-Vlaanderen.

Zijn collegas weten ook al wat ze de beursbezoekers willen vertellen. Jan-Frans Mulder: Je kunt hier leuk wonen voor een aantrekkelijke prijs. Er is weinig criminaliteit en malheur. Files zijn onbekend en boeiende (Vlaamse) steden heel dichtbij. Het is een stukje Nederland met een Vlaamse cultuur. Een perfecte combinatie voor een prettig bestaan!

Burgemeester Lonink gaat de bezoekers uitnodigen voor bezoekje aan Zeeuws-Vlaanderen. Rijd eens rond door de streek, geniet van de prachtige omgeving en maak kennis met de Zeeuws-Vlaamse gastvrijheid. Ik zou mensen die hier willen komen wonen, graag meenemen voor een rondrit door Zeeuws-Vlaanderen. Daarna binnen mijn gemeente vanaf de Scheldeboulevard genieten van het imposante scheepvaartverkeer op de Westerschelde, naar het Terneuzense sluizencomplex en authentieke stadjes zoals Biervliet bezoeken. Een wandeling in de Braakmanbossen of langs de forten van de Staats-Spaanse linies doen de trek toenemen om de dag af te sluiten in een van de mosselrestaurants in Philippine.

Jan-Frans Mulder weet ook precies wat hij een potentiële immigrant zou laten zien om hem te overtuigen van de kwaliteiten van Zeeuws-Vlaanderen: Het warmste gevoel krijg je als je de verre zichten ziet met de schitterende luchten. Bijvoorbeeld de boomdijken in het polderlandschap met daarboven de meest verrassende luchten. Dat is genieten! Dat doet een mens beseffen dat dit een magnifieke plek is.

Meer dan een goed verhaal
Met zoveel enthousiasme over de streek komt het op de Emigratiebeurs wel goed. Overigens zijn niet alleen de burgemeesters zo enthousiast. Het standpersoneel, dat naast de burgemeesters bestaat uit Zeeuws-Vlaams ondernemers en vertegenwoordigers van diverse instellingen, is klaar voor de Emigratiebeurs.

We realiseren ons dat promotie meer is dan alleen een goed verhaal vertellen, zegt stuurgroepvoorzitter Jaap Sala. Je moet ervoor zorgen dat je écht iets te bieden hebt, liefst iets dat ze elders niet hebben. Er lopen verschillende initiatieven om dit te versterken. Zo bieden we partnerbegeleiding aan om ook de partners van mensen die werk hebben gevonden en hier een nieuwe toekomst gaan opbouwen, aan een baan te helpen. Een ander voorbeeld is een symposium waar potentiële ondernemers in contact worden gebracht met Zeeuws-Vlamingen die hun bedrijf willen overdragen, bijvoorbeeld omdat ze met pensioen gaan. Dit laatste is overigens een voorbeeld van een initiatief dat aanhaakt bij de regiopromotie. De stuurgroep bemoeit zich niet met het project maar, we maken wel gebruik van elkaars kennis en kunde en vooral netwerk.

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl |