Gemeente Delft

P E R S B E R I C H T

---------------------

Stille wachters, Delft steen voor steen door Hakim Tourdiev

Hoe ontvouwt de Nieuwe Kerk in Delft zich als matroesjka op een tentoonstelling? Dat is van 8 maart t/m 17 augustus is in het Gastenkwartier van Museum Het Prinsenhof te zien op de tentoonstelling Stille wachters, Delft steen voor steen, met werk van beeldend kunstenaar Hakim Tourdiev (1958). Centraal staat de Nieuwe Kerk; op groot formaat, maar ook als minuscuul silhouet aan de einder van een schapenwei. Tourdiev presenteert zijn schilderijen opzettelijk zonder lijst. Hij wil een trompe l oeil effect bereiken door de suggestie van een lijst op de muur aan te brengen.

Spectaculair is de foto-installatie van 4 x 2 meter, die Tourdiev voor deze tentoonstelling maakt rondom een omvangrijk schilderij van de Nieuwe Kerk. Deze installatie zal de beschouwer ertoe aanzetten de blik omhoog te richten om de toren volledig te kunnen zien; dezelfde sensatie die hij op de Grote Markt ondergaat.

Biografie
Tourdiev werd geboren in China en groeide op in Oezbekistan. Zijn artistieke opleiding volgde hij in de jaren tachtig in Moskou aan het gerenommeerde Surikov Instituut. Het lot bracht hem in 1992 in Nederland. Van 1993 tot 1997 studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij ontving diverse prijzen en inmiddels is zijn werk vertegenwoordigd in openbare en privé-collecties in en buiten Nederland.

Tourdiev is schilder en conceptueel kunstenaar. Zijn rijkgeschakeerde en bewogen bestaan en de herinneringen aan zijn land van herkomst legt hij vast in verschillende artistieke disciplines. Zijn werk kenmerkt zich door maatschappelijke betrokkenheid bij de problematiek van zijn land, de culturele eigenheid van het verre Oezbekistan en zijn persoonlijke verhaal met de herinneringen aan zijn jeugd. In Nederland kreeg hij bekendheid met zijn indrukwekkende zoutinstallatie, die verwijst naar de dramatische verdamping van het Oezbeekse Aralmeer.



Gemeente Delft