Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

90 affiches van Jan Bons

8 maart t/m 12 mei 2008

Grafisch ontwerper Jan Bons wordt in april 2008 negentig jaar. De Kunsthal Rotterdam eert deze `éminence grise' van de Nederlandse grafische ontwerpers met een tentoonstelling van negentig affiches. Jan Bons (1918) is bekend door zijn opvallende affiches voor toneelgroep De Appel en het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Samen met ontwerpers als Willem Sandberg, Dick Elffers en Otto Treumann heeft hij het vak van grafisch ontwerpen in Nederland na de Tweede Wereldoorlog op de kaart gezet.

Bons' drang naar vrijheid is karakteristiek voor zijn leven en werk tijdens en na de oorlog. Hij ontwikkelt een heel eigen `beeldende' typografie waarin de vrije omgang met de letter centraal staat. Gescheurde en getekende letters en helder kleurgebruik kenmerken zowel zijn affiches als zijn postzegelontwerpen. Het werk van Bons, zijn affiches op de eerste plaats, is krachtig, expressief en picturaal van karakter en in zijn diversiteit en directheid steeds herkenbaar.

Jan Bons
Jan Bons wordt in 1918 in Rotterdam geboren. Zijn ouders sturen hem naar de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten om tekenleraar te worden. Daar voelt hij zich niet thuis en op advies van Paul Citroen gaat hij naar de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam, de Nederlandse pendant van het Duitse Bauhaus, waar hij medeleerlingen Otto Treumann en Benno Premsela ontmoet. Bons reist veel en raakt in Parijs geïnspireerd door het werk van Braque, Léger en Picasso. Naast grafisch werk maakte Jan Bons muurschilderingen, mozaïeken en sculpturen. Voor de PTT ontwerpt hij verscheidene postzegels.
Jan Bons is tot op hoge leeftijd actief gebleven als grafisch ontwerper. Kortgeleden ontwierp hij nog affiches voor het Nieuw Ensemble en het IDFA. De 76 meter lange muurschildering die Bons in 1952 in opdracht van Rietveld in Mexico voor de tentoonstelling `Asi es Holanda' maakte is als replica op schaal in de tentoonstelling opgenomen.

Documentaire
Lex Reitsma volgde Jan Bons tijdens het ontwerpproces en legde dit onder meer vast in zijn documentaire `Jan Bons -- ontwerpen in vrijheid' die vanaf april in de tentoonstelling wordt vertoond. Zijn documentaire is een intiem portret waarin Bons vertelt over zijn werkwijze, zijn rol in de oorlog en de samenwerking met Gerrit Rietveld en Willem Sandberg.

Bij Uitgeverij De Buitenkant verschijnt de publicatie `Jan Bons -- ontwerpen in vrijheid' waar de film van Lex Reitsma deel van uitmaakt (ISBN 978 90 76452 19 7).


Bestellen:

Jan Bons ontwerpen in vrijheid + DVD / druk 1
Jan Bons ontwerpen in vrijheid + DVD / druk 1
L. Reitsma, Paul Hefting & L. Reitsma