Gemeente Deventer

IJsselandschapsprijs bekend

Wethouder Berkelder maakt winnaar IJsselandschapsprijs bekend

De prachtige lanen in het buitengebied van Deventer zijn beeldbepalend en zeer waardevol, echter, ze moeten wel worden onderhouden. De bomen langs de Oerdijk worden oud en kunnen problemen opleveren voor de veiligheid.

Tevens tasten ze het wegdek aan met hun wortels. In overleg met de bewoners van Okkenbroek is besloten de bomen te vervangen door nieuwe jonge bomen. Van de gekapte bomen wordt nieuw buitenmeubilair gemaakt, die bij rustpunten worden geplaatst.

In Okkenbroek is gekozen voor het kappen van zeventig bomen en het terugplanten van honderd bomen. De stichting Recreatie Deventer Buiten heeft de gemeente benaderd met het verzoek een aantal van de gekapte bomen af te staan voor een bijzonder project. De stichting heeft namelijk in de regio 49 rustpunten opgericht. Bij het Noaberhuus in Okkenbroek is zo'n rustpunt.

Rustpunten

Deze rustpunten bevinden zich vooral langs fietsroutes door het buitengebied. Het zijn niet alleen rustpunten, mensen kunnen langs de route veelal ook agrarische producten kopen.

De stichting heeft een wedstrijd uitgeschreven onder kunstenaars om een rustpunt zo mooi mogelijk in te richten.

Bekendmaking winnaar

Wethouder Gerrit Berkelder en tevens voorzitter van de jury maakt op zaterdag 8 maart bekend welke ontwerper de IJssellandschapsprijs heeft gewonnen. De winnaar ontvangt een cheque van EUR 1000. De eerste stammen voor de productie van het meubilair worden aansluitend gezaagd.

Publicatiedatum: 5-3-2008
foto van bomen in het buitengebied

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 5 maart 2008