Ingezonden persbericht


Job Koelewijn Loco Motion in De Pont in Tilburg

8 maart tm 22 juni 2008

"Ik heb eigenlijk nooit iets anders gedaan dan de juiste vorm zoeken bij mijn ideeën." Deze uitspraak van Man Ray brengt Job Koelewijn (Spakenburg 1962) al sinds zijn afstuderen in 1992 in praktijk . Hoe verschillend zijn fotowerken, sculpturen en installaties wat betreft vorm en materiaalgebruik ook zijn, door de eigen sfeer en logica hebben ze een zeer herkenbare signatuur.

In De Pont combineert Koelewijn voor zijn vijfde en grootste solotentoonstelling tot nu toe een aantal bestaande fotowerken en sculpturen met werken die met het oog op deze expositie zijn gemaakt. Samen vormen ze één grote installatie waarin de ervaring van het hier en nu een belangrijk uitgangspunt is. De tentoonstelling begint al voor men het museum binnengaat. Op het plein voor de ingang staat een verplaatsbare bioscoop. Op de plek van het filmdoek bevindt zich een opening naar buiten; in plaats van een film wordt hier, in een doorlopende voorstelling, de werkelijkheid zelf vertoond. Cinema on Wheels (1999) is karakteristiek voor de manier waarop Koelewijn kunst én leven benadert. Zijn kunst trekt zich niet terug binnen de eigen grenzen, maar richt zich op de werkelijkheid en vooral op de manier waarop wij die beleven.

Horizon (2008) een spectaculaire, tientallen meters lange wand van duizenden doorboorde en vastgeschroefde boeken, is een van de speciaal voor deze presentatie vervaardigde werken. De bonte verzameling van duizenden boekomslagen is niet meer dan een aanduiding van wat er achter al die kaften schuil gaat. In een onophoudelijke stroom vloeit over de gehele lengte van de wand water naar beneden, een symbolische daad die voor meerdere uitleg vatbaar is.

The Clockshop uit 2003 figureerde al eerder op tentoonstellingen. Bij Galerie Fons Welters in Amsterdam hing het werk, een bewegende, nagebouwde winkel boordevol klokken, in de doorgang voor het kantoortje van de galeriehouder. Deze opstelling is in zijn geheel, inclusief de inventaris, vanuit Amsterdam naar De Pont overgebracht. Ook hier vormt het werk de toegang tot de tentoonstelling, die zich daardoor alleen laat betreden met gevoel voor timing.

Koelewijns tentoonstelling begint zo niet alleen met een 'rite de passage', ze eindigt er ook mee. Red, yellow and blue is speciaal voor de tentoonstellingsruimte van De Pont gerealiseerd. Het is een werk dat de bezoeker bij het verlaten van de tentoonstelling, dwingt kleur te bekennen.

Te zien van 8 maart tm 22 juni 2008 in De Pont in Tilburg.


---- --