Nederlandse Politiebond


CAO-OVERLEG STUKGELOPEN; BONDEN GAAN GEZAMENLIJK ACTIEVOEREN

De minister van BZK en de politiebonden zijn er vannacht niet in geslaagd een oplossing te vinden voor hun conflict over een nieuwe politie-CAO. Na ruim twaalf uur onderhandelen zijn de partijen onverrichter zake uiteengegaan. Wel hebben de NPB, ACP en ANPV tijdens het overleg de rijen gesloten en een gezamenlijk eisenpakket vastgesteld. Op basis van dat gezamenlijke eisenpakket zal vanaf zondag ook gezamenlijk actie worden gevoerd voor een (nog) beter CAO-bod. De vierde landelijke politiebond, de VMHP, stelt zich daarbij solidair op.

Tijdens de onderhandelingen op vrijdag heeft de minister verkend in hoeverre een nieuw CAO-bod van haar kant op steun van de bonden kon rekenen. Voor dat bod was (opnieuw) veel extra geld beschikbaar, maar ook dit keer voornamelijk voor extra incidentele beloningen in de jaren 2008 en 2009. Daardoor kwam het nieuwe voorstel voor de NPB, ACP en VMHP nog altijd onvoldoende in de buurt van hun CAO-eisen.

Na onderling beraad hebben de bonden de minister een aangevulde versie van haar voorstel gepresenteerd. Dit alternatief was gebaseerd op een gedeeltelijke samenvoeging van de eisenpakketten van de NPB, ACP en ANPV en voor alle politiebonden acceptabel. Vanwege de structurele meerkosten werd het aangepaste voorstel echter verworpen door de minister, waarna zij zelf niet meer met een nieuw alternatief kwam.

Blijkbaar had de minister in de veronderstelling verkeerd dat ze met haar nieuwe voorstel zeker drie van de vier bonden over de streep zou kunnen trekken en was ze zeer verbaasd toen dat niet bleek te lukken. De bonden waren echter net zo verbaasd over het feit dat BZK geen enkele poging had gedaan om voorafgaand aan het overleg bij de bonden te peilen in hoeverre het nieuwe BZK-voorstel hun goedkeuring kon wegdragen. Was dat wel gebeurd, dan waren de zaken anders gelopen en zouden er geen onderhandelingsmomenten verloren zijn gegaan.

Zoals gezegd hebben de bonden besloten de handen ineen te slaan en vanaf heden gezamenlijk actie te gaan voeren, om te beginnen aanstaande zondag tijdens de voetbalwedstrijd AJAX-PSV - ervan uitgaande dat de rechter de bonden daarvoor op zaterdagmiddag groen licht geeft in het door AJAX aangespannen kort geding. Maandag komen de NPB en de andere bonden bij elkaar voor nader actie-overleg.

Gepubliceerd op 08 maart 2008.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.