GAIA


7 maart 2008

GAIA en BLID dienen klacht in tegen hondenfokkerij Sint-Lievens-Houtem

Vreselijke wantoestanden moeten beteugeld worden

GAIA en de Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (BLID) dienen klacht in bij het parket van Oudenaarde tegen een hondenkwekerij in Sint-Lievens-Houtem.

Verzorgster Katty Van De Sype bracht de wantoestanden in de kwekerij aan het licht. Zij filmde dode puppy's en nam foto's van ernstig verwaarloosde puppy's. Ze legde ook uit op een persconferentie dat ze zag hoe kinderen van de eigenaars de honden schopten als een voetbal, zonder dat de ouders ingrepen. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 'Het was erg moedig van haar om niet bij de pakken te blijven zitten, maar de voortdurende wanpraktijken te filmen. We hopen dat zij anderen inspireert.'

Getuigenis over zware verwaarlozing
Katty Van De Sype kwam in januari in dienst bij de kwekerij. 'Ik stond o.a. in voor het poetsen van 160 stallen, waarin ongeveer 240 volwassen honden en constant 60- à 100-tal pups verblijven. Al snel wekten de gruwelpraktijken mijn weerzin op. De honden worden geschopt en geslagen, hun nagels worden nooit geknipt. Heel veel honden hebben oor- en/of oogontstekingen. Die worden niet verzorgd. Keizersneden worden uitgevoerd zonder verdoving: de hond wordt op tafel vastgebonden met touwen. Heel wat puppy's sterven. Geld voor medicijnen of een euthanasiespuitje is er niet. En ga zo maar door.' De waslijst wantoestanden is erg lang.

Wat willen we?
GAIA werkt voor deze zaak in nauwe samenwerking met BLID, die de bal aan het rollen bracht. Samen eisen ze dat de vergunning van de kwekerij wordt ingetrokken en dat de Federale Overheid dienst Dierenwelzijn dringend maatregelen neemt. BLID en GAIA vragen het parket van Oudenaarde vervolging in te stellen tegen de eigenaars van de hondenfokkerij.

Lees hier de integrale getuigenis van Katty Van De Sype ( met dank aan BLID die de bal aan het rollen bracht ).
Zie het origineel