GroenLinks

Politici en prominenten pleiten voor Europese Vrouwengezant

8 maart 2008

Om de emancipatie van vrouwen wereldwijd kracht bij te zetten moet de EU een gezant voor vrouwenrechten aanstellen. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg bepleit dat vandaag op Internationale Vrouwendag in een manifest. De tekst is ondertekend door verschillende Nederlandse en buitenlandse politici en prominenten.

Vrouwen spelen een sleutelrol in de mondiale strijd tegen armoede. Wie vrouwen in staat stelt over hun eigen lichaam en leven te beschikken, legt de basis voor economische ontwikkeling. Maar de politieke wil om de rechten van vrouwen te versterken ontbreekt. Door ongewenste zwangerschappen, moedersterfte, seksueel geweld, ziekte en analfabetisme blijft hun potentieel onbenut. Zo worden de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties niet gehaald.

Als grootste donor van ontwikkelingshulp en grootste handelsblok ter wereld verkeert de EU in een unieke positie om op te komen voor vrouwenrechten. Helaas ontloopt Europa deze verantwoordelijkheid. De aanstelling van een vrouwengezant kan daarin verandering brengen.

Deze topdiplomaat moet namens de EU haar stem verheffen of bemiddelen wanneer vrouwen geweld wordt aangedaan. Zij moet nationale regeringen opjutten om hun Millenniumbeloftes na te komen. Bovenal moet zij ervoor zorgen dat Europa een gezicht en een telefoonnummer krijgt voor de talloze vrouwen in ontwikkelingslanden die zich inzetten voor de rechten van hun seksegenoten en de opbouw van hun land.

Het pleidooi zal worden gevolgd door initiatieven in het Europees Parlement en nationale parlementen.

Zie ook: Zie het origineel

* tekst manifest

* persbericht voorzitter Europees Parlement n.a.v. Internationale Vrouwendag