Masterclass met wereldberoemde saxofonist Chris Potter


AMSTERDAM WINDS, 20080304 -- Met gepaste trots organiseert blaasinstrumenten specialist Amsterdam Winds een masterclass met één van de beste saxofonisten van dit moment, tenorist Chris Potter (36). Chris zal worden begeleid door het Franz von Chossy trio. De masterclass vindt plaatst op zaterdag 8 maart a.s. van 14.30 tot 16.30 uur in de Parisienzaal van het Filmuseum in Amsterdam. Meer informatie vindt u op www.amsterdamwinds.nl

Als er iemand in de jazzscene als vroegrijp zou mogen worden betiteld, is het Chris Potter wel. Deze saxofoonvirtuoos had al op de prille leeftijd van 12 jaar de Young Talent Award van de Internatial Association for Jazz Education op zak. Nog geen drie jaar later werd het wonderkind uit Colombia, South-Carolina "geadopteerd" door niemand minder dan pianocoryfee Marian Mc-Partland.

Rond diezelfde tijd trad Red Rodney, de trompettist die in de jaren vijftig met Charlie Parker door het zuiden van de VS toerde, in Potter's geboorteplaats op. Toen Rodney de lokale held uitnodigde om een nummer mee te jammen was hij dusdanig verbijsterd door de muzikale kwaliteiten van de jonge altsaxofonist, dat hij hem een hele set liet meespelen en in 1989 prompt inlijfde bij zijn band.

Vanaf dat moment ging de carrière van Chris met stormachtige sprongen vooruit. In 1991 behaalde hij op tenor de finale in de Thelonious Monk competitie, samen met Eric Alexander en winnaar Joshua Redman. Er volgden optredens en tournees met jazzgrootheden als Jim Hall en Ray Brown en popuitstapjes met Steely Dan, waarin hij van oprichters Donald Fagen en Walter Becker opvallend veel soloruimte kreeg. Ook qua onderscheidingen bleef het niet stil, in 2006 en 2007 werd hij door de lezers van het gezaghebbende jazztijdschrift Downbeat uitgeroepen tot rijzende ster op de tenorsax.

Potter's discografie mag gerust indrukwekkend worden genoemd. Hij heeft tot nu toe 14 albums onder zijn eigen naam uitgebracht en steelt daarnaast op talloze opnamen als sideman de show - luister maar eens naar de cd "Fellini Jazz" van de Italiaanse pianist Enrico Piernanunzi. Zijn fraaie toon, indrukwekkende solistische capaciteiten en beheersing van een breed idioom - van Bird tot aan Michael Brecker - hebben Chris een grote schare jonge aanhangers bezorgd, die hem tijdens concerten regelmatig benaderen met verzoeken voor privélessen. Kijk voor meer informatie over Chris Potter op www.chrispottermusic.com

Tijd & locatie van de masterclass
8 maart 2008, 14.30 - 16.30 uur, entree ¤ 25,-
Filmmuseum, Parisienzaal
Vondelpark 3 (op loopafstand van het Leidseplein)
1071 AA Amsterdam.
Zie voor meer informatie: www.filmmuseum.nl

Reserveren en kaartverkoop via www.amsterdamwinds.nl of telefoonnummer 020-6759694.