Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout 08/03

OOSTERHOUT NB, 8 maart 2008

Beginnende bestuurders onder invloed van alcohol

WOUDRICHEM / OOSTEIND / KAATSHEUVEL - Een ingestelde controle door de politie gisteravond en vanmorgen wees uit dat drie beginnende bestuurders onder invloed van alcohol verkeerden. Gisteravond om 21.00 uur controleerden agenten in de Hoofdstraat in Kaatsheuvel een 17-jarige bromfietsbestuurder. Hij bleek onder invloed te verkeren. Op het bureau bleek dat hij 100 ug/l aan alcohol in zijn bloed had. Rond 02.30 uur controleerden agenten in de Heistraat in Oosteind een 23-jarige Oosterhoutse automobilist. Hij bleek 420 ug/l aan alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Een uurtje later controleerde de politie op de Almkerkseweg in Woudrichem een 22-jarige automobilist uit Brakel. Een indicatieve blaastest op straat wees uit dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Op het bureau bleek dat hij 155 ug/l aan alcohol in zijn bloed had. Tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt.

Sinds 1 januari 2006 is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de beginners ligt de grens op 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l); voor ervaren bestuurders is dit 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Winkeldief loopt tegen de lamp

OOSTERHOUT - De politie heeft gisteravond rond 21.45 uur bij een kledingzaak in de Nieuwstraat een 33-jarige man uit Antwerpen aangehouden voor poging diefstal. Gewaarschuwde agenten namen poolshoogte in de winkel en vernamen van het personeel dat de verdachte zijn kleding in het pashokje inruilde voor nieuwe kleding. Nadat de man zich omgekleed had wilde hij de winkel met de nieuwe kleding verlaten waar het personeel een stokje voor stak. De verdachte was niet in het bezit van een geldig legitimatiebewijs en is door de politie aangehouden.

WAALWIJK - De politie heeft gistermiddag tegen 17.30 uur in winkelcentrum De Els een 20-jarige vrouw uit Antwerpen aangehouden voor winkeldiefstal. Bij het verlaten van een schoenenwinkel trad het alarm van het detectiepoortje in werken. Een beveiligingsmedewerker sprak haar daarover aan en controleerde haar tassen. In een tas trof de medewerker twee paar schoenen aan die niet bij de kassa betaald waren. Gewaarschuwde agenten namen de vrouw over en brachten haar naar het bureau. Daar legde ze een bekennende verklaring af.

Minderjarigen met flessen alcohol aan de haal

ANDEL - De politie heeft gistermiddag rond 13.30 uur bij een school aan de Buitenlaan drie minderjarigen van 14 en 15 jaar, afkomstig uit Aalst, Vlijmen en Waspik aangehouden. Het drietal wordt verdacht van diefstal van meerdere flessen alcoholische drank. Op het bureau legden ze een bekennende verklaring af.

Bij binnenkomst in het dorpshuis gisterochtend zag een medewerker dat de camera's in het cafégedeelte verdraaid waren. Verder miste hij diverse flessen drank achter de bar. Samen met de conciërge van de nabijgelegen school stelde hij een onderzoek in en keek de camerabeelden uit. Daarop was te zien dat drie minderjarigen verantwoordelijk waren voor de diefstal. De politie werd in kennis gesteld en hield het drietal aan. De jongens bekenden de daad. Ze hadden in totaal 5 flessen alcohol en een doos flugelflesjes weggenomen. Naast een bekentenis gaven de jongens aan eerder drank uit het cafégedeelte te hebben weggenomen.

Politie waarschuwt, let op voor valse eurobiljetten

MADE - De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van het uitgeven van valse Eurobiljetten. Gistermiddag ontvingen vier winkeliers in de Marktstraat een vals vijftig Eurobiljet. De politie waarschuwt winkeliers ontvangen biljetten te controleren op echtheid. Een verificatieapparaat kan daarbij een hulpmiddel zijn.

Rond 17.00 uur meldde een winkelier een vals Eurobiljet te hebben ontvangen van een vrouwelijke klant. De politie stelde een onderzoek in wat uitwees dat de klant had getracht in vier winkels valse 50 eurobiljetten in te wisselen. Medewerkers van twee winkels ontdekten de vervalsing en spraken de vrouw daarover aan. De verdachte wisselde vervolgens de valse biljetten om in echte en maakte zich uit de voeten. De politie heeft de valse biljetten in beslag genomen.

Politie controleert op snelheid na klachten uit omgeving

RIJEN - De politie heeft naar aanleiding van klachten uit de omgeving gistermiddag van 17.00 uur tot 18.00 uur een snelheidscontrole ingesteld in de Schoutstraat en De Wittstraat. Ongeveer honderd voertuigen passeerden het controlepunt. Hiervan bleek slechts één automobilist zich niet aan de maximum snelheid te houden.

Auteur: Desiree Brabers