Politie Twente

Persbericht Politie Twente zaterdag 8 maart 2008

Chantal Westerhoff: 053-4555588

Handhavingactie 'Zuidwestenwind'

Enschede

Onder de naam 'Zuidwestenwind' werd op vrijdag 7 maart van 7.00 uur tot 22.00 uur een handhavingsdag gehouden door de politieafdelingen Enschede-Zuid en Enschede-West. Dit in samenwerking met diverse instanties als de belastingdienst, douane, parketpolitie, stadstoezicht etc. Dit was de eerste keer dit jaar in een serie van drie. De bedoeling is om alle 'kleine ergernissen', die uit enquêtes naar voren kwamen aan te pakken. Tevens werden, waar mogelijk samen met diverse instanties, 'korte klappen' gemaakt in de hoopt dat eventueel foutief gedrag en gewoonten van de burgers worden ontmoedigd.

In de ochtend werd voornamelijk gecontroleerd bij scholen op foutief parkeren, het negeren van geslotenverklaringen. Met name in Boekelo werden enkele waarschuwingen gegevens. In samenwerking met de parkeerden tussen 7.00 uur en 15.00 uur in Enschede 4 bekeuringen uitgedeeld voor bestuurders die parkeerden bij een stopverbod, 24 boetes voor het parkeren op het trottoir, 1 boete voor het parkeren buiten de vakken op een woonerf. Door de parkeercontroleurs werden rondom de wijkcentra in de wijken zuid en west 39 processen-verbaal uitgeschreven voor het parkeren met vier wielen op het trottoir.

Door de stadswachten troffen 's ochtends op diverse plaatsen winkelwagentjes aan. De desbetreffende winkels zijn op de hoogte gebracht om de wagentjes op te halen.

Een algemene verkeerscontrole vond plaats van 9.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 14.00 uur aan de Getfertsingel. Met als resultaat:
- 63 bekeuringen voor het niet dragen van de gordel
- 2 bekeuringen voor een onjuiste hulpkoppeling
- 1 bekeuring voor een te donkere autoruit
- 1 bestuurder reed zonder rijbewijs
- 3 bekeuringen voor het negeren van het rode verkeerslicht
- 1 bekeuring voor onjuiste belading

Door de vreemdelingendienst werd tussen 9.00 uur en 16.00 uur op diverse adressen gecontroleerd. Het vermoeden bestond dat er mensen verbleven met de Poolse identiteit. Maar betreffende Polen waren niet thuis. Hier wordt binnenkort nogmaals controle uitgevoerd.

Diverse helingcontroles bij adressen waar onder andere 10 fietsen en 90 in de schuur stonden leverde geen overtredingen op. Ook een onderzoek vuurwapen had geen resultaat.

Radarcontroles:

- 10.00 uur tot 12.25 uur Haaksbergerstraat, 50 overtredingen, hoogst gemeten snelheid 73 km/u
- 10.10 uur tot 14.10 uur Het Oosterveld, 35 overtredingen, hoogst gemeten snelheid 46 km/u
- 13.00 uur tot 14.20 uur Zuid Esmarkerrondweg, 27 overtredingen, hoogst gemeten snelheid 79 km/u

Verder werd er diverse keren bekeurd voor het onverzekerd rijden en het niet hebben van geldige APK. Twee katvangers werden aangetroffen, een geschorste auto, 2 keer reed er bedrijfsvoorraad op de openbare weg (boete van E 660,00 per auto). Uit de Catscan aan de Rijksweg 35 tussen de Westerval en Zuiderval had de belastingdienst tussen 14.00 uur en 21.00 uur 40 hits. In totaal ontving de belasting: E 162083,00.

De afdeling milieu van de politie Twente bezocht 7 zaken waaronder snackbaars en eethuizen. Er werd veel bedrijfsafval aangetroffen. De eigenaren werden verzocht dit op te ruimen. Het biketeam van de politie heeft controle gehouden op overlast van jeugd in de Veldhoflanden. Betrof een rustige avond. Weinig overlast geconstateerd. Enkele namen van aanwezige jeugd werd genoteerd.

Onjuiste aanhouding

Wierden

Op zaterdag 8 maart 2008 omstreeks 7.45 uur hield het Arrestatieteam (A.T.)Noord Oost Nederland een onschuldige man aan. Hij werd aangezien voor een vuurwapengevaarlijke verdachte. De geschrokken man werd, meteen toen de onjuiste aanhouding duidelijk werd, opgevangen door politieagenten uit Wierden.

Een 44-jarige man uit Almelo reed over de Rijksweg 36 toen hij plotseling door twee voertuigen van het A.T. tot stoppen werd gedwongen. Hierbij botste, per ongeluk, één van de AT-voertuigen tegen de auto van de Almeloër aan. Omdat de leden van het Arrestatieteam in de veronderstelling waren dat de bestuurder een vuurwapengevaarlijke verdachte was werd de Almeloër met getrokken pistool uit de auto gehaald.

Al snel bleek dat de Almeloër niet de gezochte verdachte was. De geschrokken Almeloër werd opgevangen door de politieagenten van de afdeling Wierden. Zij hebben de man uitgelegd wat er gaande was en de mogelijkheid aangeboden om eventueel een klacht te doen. De auto van de Almeloër was door de actie total loss. Hij is, omdat hij lichamelijke klachten had, naar de huisartsenpost gebracht. De aanrijding wordt middels een registratieset afgehandeld en de geleden materiele schade wordt afgehandeld. De Almeloër ziet af van een klacht tegen het Arrestatieteam.
---
Tav redactie: Er wordt geen mededeling gedaan over de gezochte verdachte en waar hij voor aangehouden wordt/werd.


---- --