Nederlandse Politiebond


Geen gerechtelijk verbod van acties politiebonden rond PSV-AJAX

De president van de rechtbank van Utrecht heeft bepaald dat de aangekondigde acties van de politiebonden rondom de wedstrijd PSV-AJAX mogen doorgaan. AJAX had daarover gisteren een kort geding aangespannen en de rechter verzocht de acties te verbieden. Nu de rechter dit verzoek heeft afgewezen, gaat de wedstrijd niet door. Volgens korpsbeheerder Gerrit Braks (waarnemend burgemeester van Eindhoven) kan door de aangekondigde werkonderbreking van het politiepersoneel de handhaving van de openbare orde niet voldoende worden gegarandeerd.

AJAX had de rechter om een verbod van de acties gevraagd, omdat de club door het afgelasten van de wedstrijd voor de tweede keer in drie maanden tijd het slachtoffer zou worden van protestacties van de politiebonden voor een betere CAO. De advocaat van AJAX betoogde dat de club daardoor een niet-proportionele schade zou oplopen, niet alleen doordat bijvoorbeeld op het laatste moment cateringvoorzieningen moeten worden afgezegd, maar ook door 'competitievervalsing'.

De rechter velde uiteindelijk echter hetzelfde oordeel als in december 2007: het recht op collectieve actie van de politiemedewerkers moest zwaarder wegen dan de financiële belangen van AJAX.

De aangekondigde vakbondsacties van het politiepersoneel rond de voetbalwedstrijden in de eredivisie gaan morgen dus door. De NPB en de andere bonden betreuren dat het noodzakelijk is gebleken om opnieuw tot een dergelijke actie over te gaan. We beseffen ons terdege dat we veel voetballiefhebbers daardoor duperen - ook veel van de actievoerders hadden de afgelaste wedstrijden morgen graag bezocht of op televisie bekeken.

Helaas blijft de minister van BZK weigeren mee te werken aan een substantiële EN blijvend betere beloning voor het politiewerk. Zelfs de historische politiestakingen in januari hebben haar kennelijk nog niet voldoende overtuigd van de noodzaak dat daar structureel geld voor beschikbaar moet komen. Derhalve zijn de bonden gedwongen nogmaals tot een reeks ingrijpende protestacties over te gaan.

Tot op heden hebben de politiebonden in de regel gekozen voor publieksvriendelijke acties. Gezien de fase waarin het CAO-conflict zich nu bevindt, zullen de komende acties onvermijdelijk een 'harder' karakter hebben. Daardoor valt helaas niet langer uit te sluiten dat ook burgers in enigerlei mate last gaan ondervinden van de gevolgen.

Uiteraard kan de minister van BZK de vakbondsacties op elk moment beëindigen. Het enige wat ze daarvoor hoeft te doen is alsnog op de proppen komen met een CAO-bod dat op overtuigende wijze voldoet aan het gerechtvaardigde gezamenlijke eisenpakket van de bonden.

Gepubliceerd op 08 maart 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.