Ingezonden persbericht

Vier Internationale Vrouwendag en Internationale Antiracismedag!

Rotterdam, 29 februari 2008

8 en 21 maart in teken van gelijke behandeling

Internationale Vrouwendag en Internationale Antiracismedag staan weer voor de deur. Op en rond deze dagen organiseren scholen, buurtcentra en andere instellingen verschillende activiteiten om zich uit te spreken tegen ongelijke behandeling. Op 8 maart staat de emancipatie van vrouwen centraal en op 21 maart non-discriminatie op grond van iemands afkomst of huidskleur.

Activiteit organiseren
Op zoek naar artikelen die activiteiten kunnen ondersteunen, zoals ballonnen, posters en brochures? Breng dan eens een bezoek aan de Art.1-shop. Ook de bibliotheek van Art.1 - met meer dan 30.000 titels Europa's grootste collectie over discriminatie - biedt meer dan voldoende publicaties die activiteiten kunnen ondersteunen.

Voor 8 maart staat op de Art.1-website een selectie van materialen en publicaties die geschikt zijn voor activiteiten. Voor 21 maart heeft Art.1 een leidraad samengesteld met tips en suggesties voor een geslaagde invulling van de dag.

Dit jaar valt 8 maart op een zaterdag en 21 maart op Goede Vrijdag. Maar laat dit geen belemmering zijn om in de voorafgaande of aansluitende dagen aandacht te besteden aan het onrecht van discriminatie en racisme!

Activiteiten in Nederland
In het hele land worden 8 en 21 maart gevierd en herdacht. Ook diverse bij Art.1 aangesloten antidiscriminatiebureaus organiseren speciale activiteiten. Zo presenteert Tûmba, antidiscriminatiebureau voor de provincie Friesland, op 21 maart de Monitor Discriminatie Fryslân 2007. Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland doet een beroep op de creativiteit van burgers met een gedichtenwedstrijd onder het motto 'Zeg BOE tegen discriminatie!'

Op de Art.1-website staat een lijst van nationale activiteiten in het kader van Internationale Antiracismedag, die nog tot 21 maart zal worden aangevuld. Een lijst van activiteiten op en rond 8 maart houdt Stichting Emancipatie Online bij op de website www.vrouwendag.nl.

Achtergronden

8 maart - Internationale Vrouwendag
Op 19 maart 1911 organiseren vrouwenorganisaties in onder meer Duitsland en de VS de eerste Internationale Vrouwendag. Toen vooral om jaarlijks een krachtig pleidooi te doen voor vrouwenkiesrecht. Een staking van textielarbeidsters in St. Petersburg op 8 maart 1917 die aanzet tot de Russische Revolutie, vormt de aanleiding voor de vaste datum van 8 maart voor Internationale Vrouwendag. Om emancipatie te blijven stimuleren, erkent de Verenigde Naties in 1978 8 maart officieel als Internationale Vrouwendag. Lees meer over de achtergrond.

21 maart - Internationale Antiracismedag
Op 21 maart 1960 verandert de Zuid-Afrikaanse stad Sharpeville in een bloedbad. Tijdens een vreedzame demonstratie tegen het apartheidsregime openen politieagenten het vuur op de nietsvermoedende menigte. Om stil te staan bij de slachtoffers én het onrecht van rassendiscriminatie toen en nu en overal, roept in 1966 de Verenigde Naties 21 maart uit tot Internationale Antiracismedag. Lees meer over de achtergrond.