Ingezonden persbericht


Persbericht 28 februari 2008

Lezing over Linnaeus en de palaeobotanie in Stedelijk Museum De Lakenhal

In de serie lezingen op zondagmiddag zal Isabel van Waveren, wetenschappelijk onderzoeker bij Naturalis, op zondag 9 maart ingaan op het onderwerp Linnaeus en de palaeobotanie. De lezing start om 13.00 uur en is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Sinds Linnaeus, en de keus om een enkele Latijnse naam te gebruiken voor een enkele soort, ontstond er orde in de chaos die ontstaan was als gevolg van de vele Europese taalbarrières. Biologische soorten worden nu beschouwd als constante natuurlijke eenheden en elke constante natuurlijke eenheid krijgt een unieke naam. De wetenschap die zich bezighoudt met het geven van een naam heet de taxonomie. Isabel van Waveren gaat in haar lezing Op zoek naar de grenzen van de soort in op het belang van de ontwikkeling van deze nieuwe wetenschap. Zij behandelt verschillende voorbeelden en toepassingen hiervan, waarmee duidelijk wordt dat planten een heel complex soortenspoor achterlaten in de geschiedenis van de aarde.

De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Linnaeus in Leiden die nog tot 21 mei te zien is in Stedelijk Museum De Lakenhal.