Gemeente Rotterdam

Nr. 11
7 maart 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 9 t/m 16 maart 2008

Burgemeester Opstelten ontvangt Rotterdam Commercial Representative Office Burgemeester Ivo Opstelten ontvangt op maandag 10 maart om 18.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis het Rotterdam Commercial Representative Office (RCRO) Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het RCRO wordt er gestart met activiteiten die de Rotterdam Running Ambassadors in het kader van het Rotterdam Climate Initiative zullen uitvoeren. In oktober van dit jaar gaan de Running Ambassadors de marathon lopen van Keulen. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 91 19 of 06 - 53 24 80 21)

Wethouder Karakus vertegenwoordigt Rotterdam bij onroerengoedbeurs MIPIM Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is dinsdag 11 tot en met donderdag 13 maart bij onroerengoedbeurs MIPIM in Cannes, waar hij de stad Rotterdam vertegenwoordigt. Op deze jaarlijkse, internationale beurs voor onroerend goed komen projectontwikkelaars, beleggers en corporaties samen om duurzame relaties te ontwikkelen en hun meest recente ontwikkelingsprojecten te demonstreren. De wethouder legt hierbij vooral contact met Rotterdamse projectontwikkelaars en corporaties. De projecten in Rotterdam Central District, nabij het Centraal Station, staan tijdens de beurs extra in de belangstelling. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Chantal Straver, tel. 010 - 417 9324)

Burgemeester Opstelten opent Meesterweek
Burgemeester Ivo Opstelten opent dinsdag 11 maart om 10.30 uur De Meesterweek in de Erasmus Universteit Rotterdam aan de Burg. Oudlaan 50 te Rotterdam. Dit congres, dat jaarlijks plaatsvindt, is het grootste juridische studentencongres van Nederland. Het thema van dit jaar is: 'De gevolgen van het verspreiden van democratie voor onze veiligheid'. De burgemeester zal in zijn toespraak ingaan op dit onderwerp. (Voor meer informatie: dagvoorzitter Meesterweek, Victor van Ahee, tel. 010 - 408 14 11 of 06 - 29 95 45 13)

Wethouder Baljeu geeft presentatie bij congres van Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) geeft op dinsdag 11 maart om 11.30 uur een presentatie bij een congres van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI NIRIA). Het doel van deze bijeenkomst is om kansen en (integriteits)risico's tijdens bouwprocessen zichtbaar te maken en mogelijke oplossingen met elkaar te delen. Ervaringen worden belicht vanuit de verschillende partijen die bij de bouw betrokken zijn zoals ingenieurs bij aannemers, bij adviesbureaus of bij opdrachtgevers. (Voor meer informatie: KIVI NIRIA, Jasper van Alten, tel. 070 - 391 9810)

Wethouder Kriens spreekt op werkconferentie armoede en uitsluiting Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) is op dinsdag 11 maart om 16.30 uur aanwezig bij de werkconferentie armoede en uitsluiting in de Immanuelkerk, Berlagestraat 96, Prins Alexander. Zo'n 200 professionals en vrijwilligers die in hun dagelijkse werk veel mensen met een smalle beurs tegenkomen, bijvoorbeeld huismeesters, intern schoolbegeleiders, buurthuiswerkers en vrijwilligers, discussiëren over de vraag: hoe herken ik armoede in mijn contacten en wat kan ik met deze signalen doen? (Voor meer informatie: Armoedeplatform Prins Alexander, Hans Poldervaart, tel. 06 - 41 10 96 35)

Wethouder Kriens verwelkomt 10 miljoenste klant Vervoer op Maat Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) verwelkomt op woensdag 12 maart om 11.00 uur de 10 miljoenste klant van Vervoer op Maat bij RMC Personenvervoer aan de Keenstraat 46. Hij / zij krijgt uit handen van de wethouder een waardecheque. (Voor meer informatie: RMC, Loes Bennik, tel. 010 - 238 30 54)

Wethouder Kriens opent nieuwe opvanglocatie voor tienermoeders Op woensdag 12 maart om 13.30 uur opent wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) de nieuwe opvanglocatie voor tienermoeders van de stichting ArosA aan de Terbregseweg 120. Stichting ArosA - voorheen Stichting Vrouwenopvang Rotterdam - regelt opvang en begeleiding voor vrouwen en tienermeisjes die hulp nodig hebben bij problemen rond huiselijk geweld, uitbuiting en bedreiging. (Voor meer informatie: ArosA, Francine Sandijck, tel. 010 - 476 90 44)

Burgemeester Opstelten opent conferentie Formeel en Informeel Leiderschap in Crisissituaties Burgemeester Ivo Opstelten opent op woensdag 12 maart om 14.00 uur de conferentie Formeel en Informeel Leiderschap in Crisissituaties. Rond dit thema spelen twee discussies: de rol van formeel leiderschap tijdens een crisis en de functie van burgervader. In het laatste geval is de burgemeester de eerste burger en gezicht van de overheid waaruit steun moet komen. Tijdens de conferentie wordt verder ingegaan over de eindverantwoordelijkheid en de rol van leiders in tijden van een crisis. Locatie: Hogeschool INHOLLAND, Posthumalaan 90 te Rotterdam. (Voor meet informatie: INHOLLAND, opleiding Bestuurskunde en Integrale Veiligheid, Marijn Roest, tel. 010 - 439 25 52)

Loco-burgemeester Kriens neemt deel aan 24-uurs leesmarathon Visio Loco-burgemeester Jantine Kriens neemt op woensdag 12 maart om 20.00 uur deel aan de leesmarathon van Visio aan de Schiedamse Vest 160. Honderden mensen - slechtziend en blind, medewerkers van Visio, relaties en bekende Nederlanders - lezen een etmaal lang korte verhalen voor. Visio is een landelijke stichting voor slechtzienden en blinden en viert het 200-jarig jubileum. De leesmarathon is één van de activiteiten tijdens de nationale boekenweek. (Voor meer informatie: Visio, Marjolijn Dekker, tel. 010 - 217 58 03 of 06 - 52 67 99 90)

Wethouder Harbers bij opening Loodswezen regio Rotterdam-Rijnmond Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) is op woensdag 12 maart om 11.00 uur aanwezig bij de opening van het nieuwe kantoor en de operationele locatie van het Loodswezen regio Rotterdam-Rijnmond. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander verricht de officiële opening van het pand. In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn 220 loodsen werkzaam die jaarlijks 65.000 schepen veilig door de havens in het Rijnmond gebied loodsen. De loods draagt daarmee in belangrijke mate bij aan het veilig en vlot afwikkelen van het scheepvaartverkeer en de bescherming van het milieu en de infrastructuur. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen, tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Schrijer opent Zorgwinkel van Zadkine
Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) opent op woensdag 12 maart om 15.00 uur de Zorgwinkel van Zadkine aan de Bergwegplantsoen 390 te Rotterdam. De zorgwinkel van Zadkine is de plek in de wijk van waaruit diensten en producten worden aangeboden aan buurtbewoners zoals: huishoudelijke zorg, ondersteunende begeleiding, preventieve gezondheidszorg en activiteitenbegeleiding. Deze diensten worden gerealiseerd door leerlingen van de opleiding Gezondheidszorg van Zadkine, die op deze wijze hun stage kunnen uitvoeren. Door dit project wordt het tekort aan stageplaatsen in de verplegende en verzorgende beroepen verminderd. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Petra Verheij, tel. 010 - 417 35 15 of 06 - 51 07 47 91)

Wethouder Geluk opent werkconferentie Gezinscoaching Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) opent op donderdag 13 maart om 9.00 uur de werkconferentie Gezinscoaching bij de hogeschool InHolland aan de Posthumalaan 90. Gezinscoaching is een nieuwe manier om gezinnen die in ernstige problemen zijn geraakt door middel van intensieve hulp weer op de rit te helpen. De conferentie wordt georganiseerd door InHolland in samenwerking met Jeugdplein Rotterdam en GGD Rotterdam. Onder leiding van praktijkdeskundigen gaan de deelnemers in workshops aan de slag met nieuwe methodische inzichten en dilemma's op het gebied van gezinscoaching. (Voor meer informatie: InHolland, Ruth Ellerbroek, tel. 010 - 439 99 71 of 06 - 29 34 14 97)

Wethouder Kriens opent startconferentie digitale dossiers JGZ Donderdag 13 maart om 10.00 uur opent wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) de startconferentie digitale dossiers JGZ van de VNG in de hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9 in Utrecht. De VNG zal gemeenten in de regio's gaan ondersteunen bij de invoering van digitale dossiers (elektronisch kind dossiers) in de jeugdgezondheidszorg (JGZ). De bijeenkomst is bedoeld voor lokale bestuurders, ambtenaren en management en projectleiders van GGD'en en zorginstellingen. (Voor meer informatie: Projectteam digitale dossiers JGZ, Joke de Wit, tel. 06 - 13 65 00 35)

Wethouder Kriens spreekt op conferentie VraagWijzer IJsselmonde Op donderdag 13 maart, 13.30 uur houdt wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) een toespraak op de conferentie Vraagwijzer IJsselmonde 'Wie deelt wordt Wijzer' in de raadszaal van de deelgemeente, Groene Tuin 317. Drie jaar geleden is VraagWijzer gestart op initiatief van een welzijnsinstelling samen met de deelgemeente. Bij VraagWijzer kunnen inwoners van IJsselmonde terecht met vragen op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Op de conferentie wordt VraagWijzer geëvalueerd en worden nieuwe plannen gepresenteerd, zoals een VitaliteitsWijzer, gericht op gezondheidsbevordering en versterking van zelfredzaamheid voor inwoners van IJsselmonde e.o. (Voor meer informatie: deelgemeente IJsselmonde, Evelien Boender, tel. 010 - 479 82 20)

Wethouder Schrijer aanwezig bij start project 'Leren Bouwen" Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op donderdag 13 maart om 14.00 uur aanwezig bij de start van het tweede project 'Leren Bouwen". Hierbij is minister Ella Vogelaar (wonen, wijken, en integratie) aanwezig. Het doel van het project is leerlingen van het MBO-bouwonderwijs te motiveren hun school af te maken en een vak te leren. In het project 'Leren Bouwen' knappen MBO- en HBO-studenten gezamenlijk een aantal panden op. Het project is een initiatief van Gemeente Rotterdam, Zadkine Zap Educatie, DURA Vermeer en Hogeschool Rotterdam. De start vindt plaats in de tent in de Beukelaarstraat, tegenover nr. 82. (Voor meer informatie: afdeling Communicatie Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Deborah Haas, tel. 010 - 489 69 57 of 06 - 22 95 40 67)

Wethouder Kaya bij slotmanifestatie Rotterdam Mooier Dan! Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) is op donderdag 13 maart om 16.00 uur als jurylid aanwezig bij de slotmanifestatie Rotterdam Mooier Dan! bij het Nederlands Architectuur Instituut, Museumpark 25. Het NAi heeft gedurende vijf maanden middelbare scholen in Rotterdamse probleemwijken uitgedaagd om met vernieuwende ontwerpen voor hun eigen buurt te komen. Tijdens de feestelijke finale in het NAi op 13 maart presenteren de leerlingen hun project en worden de ontwerpen door een vakjury beoordeeld. Het beste ontwerp krijgt een prijs uit handen van minister Ella Vogelaar. (Voor meer informatie: NAi, Linda Vlassenrood, tel. 010 - 440 12 56))

Wethouder Kriens opening Crisiscentrum Rotterdam
Op donderdag 13 maart om 17.00 uur opent wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) het Crisiscentrum Rotterdam aan de 's Gravendijkwal 122. Verschillende partners, zoals het Centrum voor Dienstverlening, de GGD en Bavo Europoort, bieden op deze nieuwe locatie zorgdiensten. (Voor meer informatie: Bavo Europoort, Michel de Baan, tel. 010 - 436 3844 of 06 - 2703 4025)

Burgemeester Opstelten ontvangt MBA-studenten RSM Erasmus Universiteit Burgemeester Ivo Opstelten ontvangt op donderdag 13 maart om 17.15 uur in de Burgerzaal van het stadhuis afgestudeerde MBA- en Executieve MBA-studenten van de RSM Erasmus Universiteit Rotterdam. De ontvangst is bedoeld om de samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de RSM Erasmus Universiteit te verstevigen. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 91 19 of 06 - 53 24 80 21)

Wethouder Kaya bij boekpresentatie Heiltje de Vos
Op vrijdag 14 maart om 15.00 uur is wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) aanwezig bij de boekpresentatie van Heiltje de Vos in hotel Philadelphia aan de Van Vollenhovenstraat 48-50. Heiltje de Vos heeft jaren lang namens de CPN in de Rotterdamse gemeenteraad gezeten. In de jaren '50, tijdens de Koude Oorlog, waren de CPN leden wel in de raad gekozen maar werden door hun mederaadsleden niet in de commissies gekozen. Het boekje bevat een aantal interviews met als thema bevrijding en strijd tegen discriminatie. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Ineke Barendregt, tel. 010 - 417 20 03)

Wethouder Karakus opent Nieuwbouwbeurs Rotterdam Livin' Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) opent op vrijdag 14 maart om 17.00 uur de Nieuwbouwbeurs Rotterdam Livin' in de Cruise Terminal aan de Wilhelminakade. Op de beurs, een evenement van de Stichting Woonpromotie Rotterdam, presenteren makelaars, ontwikkelaars, woningcorporaties en aanbieders van vrije sector huurwoningen hun Rotterdamse aanbod. Het wordt de vierde keer dat de beurs in deze vorm plaatsvindt. De laatste editie, in maart 2007, was een groot succes met bijna 9.000 bezoekers. (Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Mireille van den Boom, tel. 010 - 489 5312)

Wethouder Kriens opening medisch centrum Schiebroek Op vrijdag 14 maart, 17.45 uur opent wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) het nieuw gebouwde medisch centrum aan het Kastanjeplein 4. Medisch Centrum Schiebroek is een initiatief van Rotterdamse eerstelijns zorgverleners (apothekers, huisartsen, fysiotherapeuten) die de eerstelijns zorg in de wijk Hillegersberg/Schiebroek op een kwalitatief hoog niveau willen aanbieden. (Voor meer informatie: Medisch Centrum Schiebroek, Ben de Berg, tel. 06 - 2250 8324)

Loco-burgemeester Jantine Kriens opent Landelijke Aangifte Dag 2008 Op zaterdag 15 maart, 9.45 uur opent loco-burgemeester Jantine Kriens in het stadhuis aan de Coolsingel de Landelijke Aangifte Dag 2008. Sinds 1975 verzorgt Stichting Belastingwinkel Rotterdam belangeloos de aangifte inkomstenbelasting van de minder draagkrachtige particuliere Rotterdammers. De SBR bestaat uit studenten fiscale economie en fiscaal recht van de Erasmus Universiteit. Om 10.30 uur houdt de staatssecretaris Financiën, Kees de Jager, een presentatie. (Voor meer informatie: LAD-commissie, Cees Boomhouwer, tel. 06 - 2359 5723)

Wethouder Schrijer spreekt op Nationale Conferentie Leefbaarheid Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) spreekt op vrijdag 14 maart om 11.30 uur op de Nationale Conferentie Leefbaarheid. Het thema van de conferentie is: 'Van probleemwijken naar vitale buurten'. Met de 250 miljoen die jaarlijks beschikbaar komt voor de zogenaamde krachtwijken, staan begrippen als sociale cohesie en burgerparticipatie opnieuw hoog op de politieke agenda. Om aandachtswijken daadwerkelijk te upgraden tot krachtwijken is een nauwe samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen noodzakelijk. Woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten, welzijnsinstellingen en politie moeten de handen ineen slaan om de juiste investeringen te doen in wijken die dreigen af te glijden. Locatie: Spant!, Dr. A. Kuyperlaan 3 te Bussum. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Petra Verheij, tel. 010 - 417 35 15 of 06 - 51 07 47 91)

Wethouder Schrijer geeft aftrap voor Afrikaander Tapes Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) geeft op vrijdag 14 maart om 16.00 uur de aftrap voor de Afrikaander Tapes. Met een handcomputer en koptelefoon komen omgeving, beeld en geluid samen in het virtuele hoorspel van de Afrikaander Tapes. De tapes vertellen over het leven in de Afrikaanderwijk en Bloemhof. De bewoners zelf vertellen hun verhaal. Over hoe hun leven door de tijd verandert. Over de strijd tussen traditie en het moderne leven. Locatie: Raadszaal, deelgemeente Feijenoord, Maashaven O.Z. 230 te Rotterdam. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Petra Verheij, tel. 010 - 417 35 15 of 06 - 51 07 47 91)

En verder..

opent cultuurwethouder Orhan Kaya op zondag 9 maart om 19.00 uur de expositie van beeldend kunstenaar Eric Hirdes bij Duo Duo aan de Mathenesserlaan 304. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Sara van Eijk, tel. 010 - 417 2061)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam