Nederlandse Islamitische Omroep

Televisie
NioScoop zondag 9 maart 2008, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 16 maart 2008, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

'Preventief verbod film mogelijk'

Veel tumult afgelopen week in politieke kringen. 'De Film' houdt iedereen bezig. Wat is het motief van de Nederlandse overheid? Wilders is immers misschien wel de meest extreme, maar zeker niet de eerste met kritiek op de islam. Toch lijkt de tijd nu pas rijp om hier stelling tegen te nemen vanuit de politiek. De vraag is: waarom nu? Het lijkt erop dat economische belangen belangrijker zijn dan gekwetste gevoelens van de islamitische burgers. 'Balkenende heeft zijn mond vol van de moraal en de normen en waarden, maar je ziet, eigenlijk is het gewoon een koopman,' aldus André Krouwel, politicoloog aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Voor welke gevolgen is de regering bang? En kan de film nog worden tegengehouden?

Advocaat Gerard Spong verklaart zondag in Nioscoop: 'Strikt juridisch genomen is een preventief verbod van die film juridisch wel mogelijk.' Zondag in NioScoop: is genoeg genoeg?

Radio
De Horizon zaterdag 8 maart 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Islamitische Emancipatie

Zaterdag 8 maart is internationale vrouwendag. In Nederland hebben de meeste mensen het idee dat de belangrijkste emancipatoire doelen wel gehaald zijn. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten te noemen, maar over het algemeen is men tevreden.

Tegelijkertijd gaan er stemmen op dat er nog één groep is die de emancipatie nog niet bereikt heeft: de islamitische vrouw. Sommigen menen dat zij 'geholpen' moet worden in haar emancipatiestrijd. Maar wil de islamitische vrouw dat zelf wel? De meeste van hen hebben een duidelijk beeld over hóe zij willen emanciperen, en vaak komt dit niet op alle punten overeen met het westers feminisme. Zo wil zij haar religieuze identiteit kunnen behouden op de werkvloer, of juist de keuze kunnen maken om full-time voor haar gezin te kiezen. De Koran dient hierbij soms als inspiratie voor hoe zij die keuzes maakt en ook voor hoe zij de rol van de man hierin ziet. Luitster live mee naar een gesprek met de nieuwe generatie islamitische dames.

Verder vertelt imam Suleyman Shahinturk over de vrouwen van de profeet Mohammed als rolmodel voor de hedendaagse vrouw.

Ook vieren we op deze dag de geboorte van een nieuwe website: naast ons eigen nioweb.nl krijgen we er een speciale website bij, exclusief voor vrouwen! In de studio wordt evaweb.nl live gelanceerd.