Ingezonden persbericht


NIEUWS brief - persbericht - uitnodiging

Zondag 09.03 16.00 uur

Quantum Debat met ruwe klei tussen natuurkundigen en kunstenaars


* Quantum Debat met dichter en natuurkundige Rogi Wieg, prof. dr. Alfred Driessen, Gerrit Teule, dr. Jan Willem Nienhuys, dr. Jos Uffink, dr. Gerard Blommestijn over kwesties omtrent: Kwantummechanica en Bewustzijn. De natuurkundigen en kunstenaars zullen aan de oude kloostertafel in de gelegenheid zijn om met enkele honderden kilo's ruwe klei de vormen, entanglements en fotonen met hun vingers te kneden terwijl ze denken en reageren. Er worden filmopnames gemaakt voor de presentatie die Gerard Blommestijn hoopt te geven op de conferentie 'Toward a Science of Consciousness 2008' in april in Tucson Arizona. Voor het eerst zal Blommestijn zo expliciet zijn over de "the union of consiousness". De inspiratie van kunstenaars van het project QM2KNOW heeft bijgedragen tot deze doorbraak.

Plaats
The Gallery Donkersloot, Leidsegracht 76, Amsterdam

Tevens: * Piano recital Joffry Arthur * drs. Swami de Boer performance * Performance Elisabeth Karstens * Vesna Blazic Art Lab, quantum hapjes en drankjes en nog veel meer

Toegang
Gratis, op vertoon van entreebewijs expositie.

Expo: 5 euro inclusief performances, reserveren noodzakelijk

Initiatief

Ella Arps 020 7781947 of spoed: 06 22363133

over de tentoonstelling 'QM2KNOW'>>

Dr. Gerard Blommestijn
natuurkundige, zal een presentatie geven bij de conferentie 'Toward a Science of Consciousness 2008' die in april in Tucson Arizona gehouden zal worden. Het is de eerste keer dat hij op een dergelijke conferentie zo expliciet het idee van een grote eenheid van bewustzijn naar voren gaat brengen. De inspiratie van kunstenaars m.n. in het project QM2KNOW heeft bijgedragen aan deze doorbraak. Het kwantummechanische reductieproces vormt de verbinding, het contact,het 'doorgeefluik' tussen waarnemer en waargenomene,tussen het zelf en de natuur, tussen het ik en het niet-ik.

Prof. Dr. Alfred Driessen hoogleraar 'Geïntegreerde Optische Microsystemen' aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de Universiteit Twente. Daarnaast medeauteur van o.a. 'Mathematical Undecidability, Quantum Nonlocality and the Question of the Existence of God'. Gerrit Teule schreef tientallen artikelen over het onderwerp lichaam/geest en in het bijzonder over de evolutie. Vertaalde het boek 'Elektromagnetisme en het Heilige', van Lawrence W. Fagg, een Amerikaanse kernfysicus en theoloog, in voorbereiding: 'Van licht naar Bewustzijn, een reisgids naar de binnenkant van de evolutie'. Kenmerkend is ook 'De Elektromagnetische Mens, over de evolutie van ons bewustzijn'. Electromagnetische velden zorgen voor de synchroniciteit (C.G. Jung e.a.). Met Kwantumelektrodynamica (QED) en de Eonenhypothese, van de Franse fysicus Jean Emile Charon probeert hij de leemte tussen wetenschap en spiritualiteit op te vullen.

Dr. Jan Willem Nienhuys wiskundige, tot voor enkele jaren in dienst van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is bestuurslid van de Stichting Skepsis, een organisatie met een zeer kritische visie op pseudo-wetenschappelijke beweringen, paranormale ervaringen en alternatieve therapieën. Nienhuys is redacteur van het kwartaalblad Skepter van deze stichting. Hij schreef samen met Marcel Hulspas 'Tussen Waarheid en Waanzin'. Een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, een boek dat een grote verscheidenheid aan onzinnige ideeën in kaart brengt.

Dr Jos Uffink is onderzoeker en universitair docent bij het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschappen bij de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de grondslagen van de kwantummechanica en van theorieën over kansberekening. Hij promoveerde in 1990 aan de Universiteit Utrecht op het onzekerheidsprincipe van de kwantummechanica. Hij houdt zich ook bezig met de grondslagen van de klassieke statistische mechanica. Hij geeft (of gaf) de volgende colleges in het curriculum van de Grondslagen van de Natuurkunde: Grondslagen van Kansberekening en Statistische procedures (1988-1994)Seminar over Wetenschapsfilosofie (in samenwerking met Fred Muller and Dennis Dieks) Grondslagen van de Kwantummechanica (sinds 1991) Grondslagen van de Statistische en Thermische Natuurkunde (sinds 1994)

Rogi Wieg
is dichter, schrijver, muzikant en schilder.Zijn ouders zijn in 1956 uit Hongarije gevlucht. Wieg debuteerde als dichter in19 82 met de bundel 'Tijd is als een nekschot' In 19 86 verscheen zijn prozadebuut 'Toverdraad van dagverblijf' waarvoor hij de Van der Hoogtprijs ontving. Heel bekend werd zijn roman 'Kameraad Scheermes' waarin Wieg schrijft over zijn ervaringen met een grote depressie en zijn zelfmoordpoging. Onlangs ontving hij de prestigieuze Poeziedag Prijs als de beste dichter in 2007.

Pers: op aanvraag ontvangt u via de mail de catalogus in pdf (bijna 2 MB)

stellingen:


* Het quantummechanische reductieproces vormt de verbinding, het contact, het "doorgeefluik" tussen waarnemer en waargenomene, tussen het zelf en de natuur, tussen het ik en het niet-ik.


* Is het zelf (dat wat uiteindelijk waarneemt) ontologisch onafhankelijk of niet?


* Spiritualiteit -het woord zegt het al- hoort bij spiritisten en spiritusdrinkers, bij gelovigen en gedrogeerden, daar moet een redelijke theorie als de quantum mechanica zich niet mee afgeven.


* In het medisch-biologische waarnemingsproces speelt quantum mechanica geen rol van belang.


* Is er een verband tussen waarnemen en ervaren?


* Zien we nu echt 3 dimensies of vullen onze hersenen die laatste in?


* Waarom hebben wij een bewustzijn?


* Moeten we onder alles in de uitdrukking een theorie voor alles, meer zien dan een poging om gravitatiewetten en quantummechanica te verenigen?


* Tot welk wetenschappelijk domein zouden we bewustzijn moeten rekenen?


* In welke mate heeft de mens keuze vrijheid?


* Dobbelt god nu wel of niet?


* Zal er ooit een robot door de Turing-test komen? (Kan er kunstmatige intelligentie bestaan? en kunstmatig bewustzijn?)


* Bestaan er parallelle werelden?


* Kan vrije wil een uitvloeisel van kwantummechanische randomness zijn?


* Energie is een natuurkundige grootheid, een verplaatsing van electronen die vrijkomen als je een stuk hout in de fik steekt en heeft niets te maken met geestkracht of andere onduidelijke mystieke drijfveren.

----------
beeldend kunstenaars: Molly Ackerman, Senad Alic, performance kunstenaar: Vesna Blazic fotografen: Els Botman, Fernando Nocco, Vincent Polverino, Sylvia Doeleman, Cornelia Nauta, Johan Peter van der Stouwe, Maartje Pronk multi mediale kunstenaar: Marry Linke, Elisabeth Karstens filmmaker: Patricia Ribas conceptueel kunstenaar: Rob Schrama, Rik Spann, spraakmaker: Robbert van de Weetering inspirator: Rogi Wieg

Samenstelling en organisatie: Ella Arps www.arpsgallery.com