KNHS


Eerste KNHS-titel voor Kim Vugts (compleet persbericht) 9 maart 2008
Kim Vugts

Wanroij (KNHS) De negentienjarige Kim Vugts (Haaren) won zaterdag haar eerste kampioenstitel bij de paarden met de twaalfjarige hengst Feinsinn. Zij versloeg in de klasse Z2 nipt gerenommeerde amazones als Joyce Heuitink (Groenlo) met Wup en Jessica Nijpjes (Serooskerke) met Hexagon's Replay.

Het bleef tot het einde toe spannend in de klasse Z2, want de kopgroep was goed aan elkaar gewaagd. Volgens juryvoorzitter Mariëtte Sanders een hele leuke kopgroep met veel goede paarden en leuke muziekkeuzes. Jessica Nijpjes, die de regiokampioenschappen van Zeeland op haar naam schreef won de Kür op muziek, het laatste onderdeel van de kampioenschappen, met de tienjarige Hegagon's Replay (v. Rubiquil). In de klassieke proef was zij echter op de derde plaats geëindigd en die plaats bezette ze ook in de einduitslag. Joyce Heuitink in het zadel van de pas zevenjarige bij het NRPS goedgekeurde Wup eindigde in de einduitslag op de tweede plaats dankzij een tweede plaats in de klassieke proef en een derde plaats in de Kür op muziek.

Goede keuze
Z2-kampioene Kim Vugts heeft Feinsinn NRW (v. Fidermark) pas een maand of vijf onder het zadel. Kim wordt getraind door Coby van Baalen, maar gaat daarnaast meestal ook twee dagen per week naar Johann Hinnemann om te trainen. De in Duitsland goedgekeurde hengst liep daarvoor bij de Young Riders met Carolien van der Linden. Kim zat in de luxe positie dat ze voor de kampioenschappen kon kiezen uit Feinsinn, waarmee ze als derde eindigde op de regiokampioenschappen en Rodrigo (v. Rotspon), waarmee ze reservekampioen was geworden. Omdat Rodrigo pas zes jaar is koos ze voor de meer ervaren Feinsinn. Dit bleek een goede keuze.

Verrassing
Dennis Ausma (Doornenburg) was zelf nog het meest verrast met het behalen van de kampioenstitel in de klasse Z1. 'In de eerste proef stond ik op de vierde plaats, dus ik hoopte een plaatsje op te kunnen schuiven naar de derde plaats. Dit is echt fantastisch. Unicum is een paard met een super karakter. Reuze op mensen gericht, maar je moet wel eerst zijn vertrouwen winnen.' Dennis traint al jaren bij Nicole Werner en runt samen met Chris Epskamp een dressuurstal in Doornenburg. De Ferro-nakomeling Achterste Hoefs Unicum D rijdt hij sinds een jaar voor Ab van Manen uit Bennekom.

Overgangen
Mevrouw Vuyk, die de klasse M2 jureerde was enthousiast over de rijtechnische prestaties van de kopgroep. 'De paarden luisteren naar hun ruiters, maar de ruiters luisteren ook naar hun paarden. Met name in de overgangen kwam dat tot uitdrukking.' Kampioene Gitte Frehen (Ransdaal) beaamt dat het rijden van overgangen iets is, waar ze heel veel op traint. Gitte werd twee weken geleden ook Limburgs kampioen met de elitemerrie Vilona (Future x Clavecimbel) die nog eigedom is van haar fokker, de heer Kicken.
De kampioene van de klasse M1 Lieke van Dommelen (Mill) luistert ook goed naar haar paard. Ze kocht haar Valentino (v. Polansky) als tweeënhalfjarige een leidde hem zelf op onder begeleiding van Roos van Megen-Loeffen. 'Het is een superlief en relaxed paard. Je kunt hem heel gemakkelijk heet maken, maar hij wordt nooit gemeen. Als het hem allemaal even teveel wordt, geeft hij dat zelf aan en dan doe ik een stapje terug in de training of ik ga een paar keer lekker met hem een buitenrit maken.'

De kampioenstitel in de klasse L2 kwam op naam van Gisella Bartels (Princenhage) met haar vijfjarige afstammeling van Don Schufro, D'Artagnan (zeg maar Jantje). Haar vriend, springruiter Laurens Gräper, kocht hem min of meer per ongeluk op een veiling voor de springsport. Gisella: 'Hij wil nog wel eens stoer worden, zeker als hij op vreemd terrein is, dus we hebben hem vorig jaar toch maar laten castreren. Hij is maar 1,62 groot, maar heeft van nature veel front en ook als hij een beetje stoer doet blijft hij toch heel taktmatig lopen.' Gisella is in het dagelijks leven fysiotherapeute voor zowel mensen als paarden en wordt getraind door Anne van Olst.

Uitslagen:
Z2

1. Kim Vugts, Haaren, Feinsinn NRW, 69,83%.
2. Joyce Heuitink,Groenlo, Wup, 69,17%.

3. Jessica Nijpes, Serooskerke, Hexagon's Replay, 69,13%.

Z1

1. Dennis Ausma, Doornenburg, Achterste Hoefs Utopia D, 64,70%.
2. Lotje Schoots, Wormerveer, Sandros Succes, 64,55%.
3. Dirk de Haas, Zoelen, Voque, 63,85%

M2

1. Gitte Frehen, Ransdaal, Volina, 66,30%.

2. Nathalie van Herwijnen, Zoelen, Vabiola, 65,50%.
3. Chantal Nijpjes, Serooskerke, Hexagon's Variety, 65,20%.

M1

1. Lieke van Dommelen, Mill, Valentino, 64,70%.
2. Marion Koeman, Arnhem, Silas, 64%.

3. Floor Vos, Exloo, Fishermans Voice, 63,70%.

L2

1. Gisella Bartels, Princenhage, D'Artagnan, 68%.
2. Wendy Scholten, Lichtenvoorde, Winner, 65,80%.
3. Margretha Vink, Nieuwvliet, We'l See, 65,30%.

Complete uitslagen van 8 maart

Volgend weekend beginnen in Ermelo de KNHS springkampioenschappen. Vrijdag 14 maart springen paarden klasse L

Zaterdag 15 maart springen ponys klassen L en M, paarden klasse M

Zaterdag 22 maart springen ponys en paarden, klassen Z en ZZ

Auteur: Dorli Welp