NPS/VARA/VPRO

8 maart 2008

Buitenhof 9 maart 2008
Zondag, 12.05 uur, Nederland 1

Kunnen Job Cohen en Wouter Bos nog elkaar hand schudden?

In Buitenhof een gesprek met burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Enkele weken geleden stelde Cohen dat de straatcoaches vrouwen geen hand hoeven te geven als dat in strijd is met hun geloof. Daarover ontstond commotie; een drietal Amsterdamse deelraadsleden dreigde met opstappen. Zij kregen steun van Wouter Bos. Ook stelde de PvdA-leider vorige week dat het integratiedebat scherper en confronterender moet. Kan -de hoeder van het harmonie model - Job Cohen nog de hand van Wouter Bos schudden?

Het grote schoolboeken dilemma

De plannen van het kabinet om gratis schoolboeken te verstrekken staan op losse schroeven. De PvdA-fractie twijfelt en heeft om extra bedenktijd gevraagd. Steun van de PvdA is cruciaal voor staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Maar als haar beleid wordt goedgekeurd: kunnen leraren in de toekomst dan nog wel zelf beslissen welk lesboek of welke lesmethode zij in de klas willen gebruiken? En leidt verplichte Europese aanbesteding voor de scholen niet tot veel extra werk, hoge kosten of zelfs tot juridische procedures? Waarom zijn schoolboeken in Nederland veel duurder dan in omringende landen, in sommige gevallen wel drie keer zo duur. Veel ouders met schoolgaande kinderen willen dat daaraan een einde komt. Komende dinsdag wordt het debat in de Tweede Kamer vervolgd en zondag al in Buitenhof.

Presentatie: Peter van Ingen
Columnist: Jos de Beus
Eindredactie: Corinne Hegeman

Redactie: Jan van Friesland, Peter van Ingen, Lieke Hagebeuk, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Lotte Werkema