Ingezonden persbericht

8 maart 2008

VERKIEZINGEN IN SPANJE, NOODTOESTAND IN BASKENLAND

Baskenland Informatie Centrum verzamelt bijna 10.000 steunbetuigingen uit de hele wereld voor de verboden partij ANV op www.vredesprocesbaskenland.nl

Op 9 maart vinden in Spanje parlementsverkiezingen plaats. Het Baskenland Informatie Centrum vraagt aandacht voor de uitzonderlijke omstandigheden waaronder deze verkiezingen in Baskenland worden gehouden.

* opnieuw zijn twee Baskische politieke partijen verboden om deel te nemen aan de verkiezingen.
* opnieuw zijn tientallen leiders van de naar onafhankelijkheid strevende partij Batasuna gedetineerd voor zaken als het houden van een persconferentie.
* tientallen Basken zijn recentelijk veroordeeld tot vele jaren cel voor hun politieke activiteiten.
* recentelijk zijn opnieuw Basken op brute wijze gemarteld, waarvan er één zelfs met ernstige verwondingen in het ziekenhuis belandde.
* de vele vreedzame protesten tegen deze gang van zaken worden met harde hand uiteengeslagen.

Naar aanleiding van deze omstandigheden heeft de Baskische onafhankelijkheidsbeweging opgeroepen om op 9 maart niet te gaan stemmen als protest tegen de repressie van een legitieme politieke beweging, die een belangrijk deel van de Baskische bevolking vertegenwoordigt.

Het Baskenland Informatie Centrum heeft enkele weken geleden uit protest tegen de uitsluiting van politieke partijen een virtueel verkiezingsloket geopend op www.vredesprocesbaskenland.nl. Op deze site hebben inmiddels duizenden mensen uit de hele wereld een symbolische stem uitgebracht op de verboden Baskische partij ANV. De ANV is een linkse partij die zich in 1930 afsplitste van de rechtse Baskische nationalistische beweging. Zij aan zij met onder andere de Spaanse sociaaldemocraten die nu voor haar verbod hebben gezorgd, vocht zij voor, tijdens en na de burgeroorlog tegen het fascisme van het Francoregime. De ANV staat voor een links en onafhankelijk Baskenland. De ANV wil dat doel op democratische wijze bereiken - zij verwerpt in haar statuten het gebruik van geweld - en eist van Spanje dat zij haar politieke systeem zo aanpast dat dit in ieder geval mogelijk is.

Ondanks onze symbolische actie ondersteunen wij de oproep tot stemonthouding van de Baskische onafhankelijkheidsbeweging zonder meer. Ook ons lijkt het niet opportuun om onder de huidige omstandigheden deel te nemen aan verkiezingen voor een Spaans parlement alsof er niets gebeurd zou zijn en alsof deze verkiezingen democratisch te noemen zouden zijn.

Sympathisanten kunnen tot 9 maart 24:00 uur een symbolische stem uitbrengen op de website www.vredesprocesbaskenland.nl.

Einde persbericht

Afzender:
Baskenland Informatie Centrum
info@baskinfo.org
www.baskinfo.org
www.vredesprocesbaskenland.nl