KNSB

Uniek optreden Wibi Soerjadi tijdens gala AEGON Challenge Cup

publicatie: 9-3-2008


Den Haag (KNSB) - De AEGON Challenge Cup, het internationale kunstrijevenement dat van 6 tot en met 9 maart in de Haagse Uithof werd gereden, is gewonnen door het Japanse team. Het bleef tot het einde een spannende wedstrijd, waarbij de Amerikanen in de laatste finale het stokje pas moesten overgeven aan Japan.

Het niveau tijdens de tweede editie van de Challenge Cup, dit jaar voor het eerst gesponsord door AEGON, was ongekend hoog. Zo werd de winnaar bij de Senioren heren, Kristoffer Berntsson uit Zweden, in januari tijdens het EK in Zagreb nog zevende, terwijl ook de Duitse kampioen acte de presence gaf. Bij de dames won de Turkse Tugba Karademir een spannende strijd om het zilver met de Amerikaanse Becky Bereswill, maar Akiko Suzuki uit Japan bleek een klasse apart en nam de gouden medaille in ontvangst.

Ook de Nederlandse deelnemers hebben een zeer verdienstelijk toernooi geschaatst. Opmerkelijk is dat de jeugd zich goed heeft geweerd tussen de buitenlandse talenten. Bij de Debs jongens heeft Thomas Kennes voor Nederland zelfs een bronzen medaille behaald. Barbara Lagas werd in de zwaar bezette categorie Novice meisjes achtste, evenals Manouk Gijsman bij de Junioren dames. Zij waren hiermee beiden de beste Nederlandse in hun categorie. Bij de Senioren dames werd de pas 15-jarige Eva Lim knap zesde, een mooi debuut op het senioren toneel.

Tijdens het door Joan Haanappel gepresenteerde gala der kampioenen verzorgde Wibi Soerjadi een uniek optreden met zijn vleugel op het ijs. De pianist componeerde speciaal voor de AEGON Challenge Cup een muziekstuk genaamd Bellezza, waarop winnares Akiko Suzuki een prachtige kür schaatste. Hiermee werd een mooie parallel gemaakt tussen zijn compositie en het kunstrijden, met name door de schoonheid, elegantie, allure en expressiviteit die zowel Soerjadi als Suzuki zichtbaar in het stuk legden.

De door Soerjadi gecomponeerde kürmuziek werd in eerste instantie geschreven voor Karen Venhuizen, echter zij moest wegens een recent ontdekte spierziekte helaas verstek laten gaan. Suzuki voelde zich vereerd om haar plaats in te mogen nemen, mede doordat zij zelf ook een jaar lang door ernstige ziekte uitgeschakeld werd. Zij was na het optreden zichtbaar geëmotioneerd door het prachtige spel van Soerjadi.

Meer informatie AEGON Challenge Cup >>>