Universiteit van Tilburg

31 januari 2008

Hulp aan terrorismeslachtoffers belicht op internationaal congres in Tilburg

Ernst Hirsch Ballin, Franco Frattini en terrorismeslachtoffers te gast

Het Amerikaanse Federal September 11th Victim Compensation Fund heeft in minder dan een jaar ruim drie miljard dollar uitgekeerd aan slachtoffers van de aanslagen van 9/11. De New Yorkse jurist Kenneth Feinberg, 'special master' van het fonds, komt op 10 maart in Tilburg uitleggen hoe. Zijn optreden maakt deel uit van het congres Standards for victims of terrorism op 10 en 11 maart aan de Universiteit van Tilburg, over Europese hulpverlening aan slachtoffers van terrorisme. De organisatie is in handen van INTERVICT, het internationale onderzoeksinstituut voor victimologie van de Universiteit van Tilburg.

Met steun van de Europese Commissie hebben Tilburgse en Leuvense wetenschappers op basis van internationale ervaringen Europese richtlijnen opgesteld voor hulp aan slachtoffers van terrorisme. Volgens de onderzoekers zijn de meeste Europese landen, waaronder Nederland, onvoldoende voorbereid op de hulpverlening die nodig is bij een grootschalige terroristische aanslag. De nieuwe richtlijnen worden op het congres besproken en gepresenteerd in een Verklaring voor hulp aan slachtoffers van terrorisme. Ze zijn opgesteld door onderzoekers van het Tilburgse INTERVICT, het Instituut voor Criminologie van de Katholieke Universiteit Leuven, het Britse Centre for the Study of Terrorism and Political Violence (CSTPV), het European Forum for Restorative Justice en Slachtofferhulp Nederland.

Bijzondere gastsprekers op het congres zijn behalve Kenneth Feinberg de Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en de Europese Commissaris voor Justitie Franco Frattini. Slachtoffers van terrorisme en nabestaanden zullen over hun persoonlijke ervaringen vertellen. Te gast zijn John Tulloch, slachtoffer van de bomaanslag op de Londense metro in 2005, Michael Buback, wiens vader in 1977 in Duitsland werd vermoord door de RAF en Jo Berry, dochter van het Britse parlementslid Sir Anthony Berry, in 1984 vermoord door het IRA. Jo Berry is betrokken bij het vredesproces in Noord-Ierland.

De Nederlandse hoogleraar Alex Schmid, verbonden aan de Universiteit van St. Andrews in Groot-Brittannië, belicht in de hoofdlezing de terrorismedreiging in Europa. Andere sprekers zijn Brendan McAllister, directeur van Mediation Northern Ireland, en deskundigen uit Madrid en Jeruzalem.