Universiteit van Tilburg

26 februari 2008

Slachtoffers te gast op terrorismecongres Universiteit van Tilburg

Aanbevelingen voor hulp aan slachtoffers gepresenteerd aan EU

Hoe kunnen slachtoffers van terrorisme en hun nabestaanden hun recht halen, en welk recht moet dat zijn? Wie keert compensatie uit, de staat of de verzekering, en hoeveel? Wie betaalt langdurige psycho-sociale hulp en welke interventies zijn het meest geschikt in de context van terrorisme? Vragen als deze staan centraal op het congres 'Standards for victims of terrorism', op 10 en 11 maart aan de Universiteit van Tilburg. Terrorismeslachtoffers, nabestaanden, nationale en internationale overheden, niet-gouvernementele organisaties en wetenschappers gaan erover in discussie, met als resultaat een Verklaring voor hulp aan slachtoffers van terrorisme.

John Tulloch, die met zijn bebloede gezicht het beeld werd van de bomaanslag in de Londense metro in 2005, komt naar het congres in Tilburg om over zijn ervaringen met de media te vertellen. Jo Berry getuigt van de moord op haar vader, het Britse parlementslid Sir Anthony Berry, in 1984 door het IRA. Michael Buback getuigt van de moord door het Duitse RAF op zijn vader, officier van justitie Siegfried Buback. Op dit congres staan de slachtoffers en nabestaanden centraal.

De 'Special Master' van het Amerikaanse federale compensatiefonds voor de slachtoffers van 11 september 2001, Kenneth Feinberg, licht toe welke lessen er kunnen worden getrokken uit de Amerikaanse ervaringen.

De ervaringen van slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten en later die in Londen en Madrid hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat zij niet op vanzelfsprekende wijze hun recht kunnen halen. De bestaande richtlijnen houden geen rekening met de specifieke context van terrorisme en de verschillende effecten op slachtoffers en nabestaanden, maar ook op het brede publiek. Om dat hiaat in de nationale en internationale wetgeving op te vullen, heeft de Europese Unie aan een groep wetenschappers gevraagd te onderzoeken hoe de hulp aan slachtoffers verbeterd kan worden. Op het terrorismecongres in Tilburg worden de resultaten van dat onderzoek bediscussieerd en vastgelegd in een Verklaring voor hulp aan slachtoffers van terrorisme. De verklaring wordt gepresenteerd op dinsdag 11 maart, de vierde Europese Dag voor Slachtoffers van Terrorisme.

Behalve wetenschappers uit onder meer Nederland, Belgie, Groot-Brittannie en Israel zullen ook non-gouvernementele organisaties op het congres hun visie geven, evenals minister van justitie Ernst Hirsch Ballin en Eurocommissaris van justitie Franco Frattini. De congresdeelnemers gaan dieper in op de materie in workshops over de toegang tot het recht voor slachtoffers, de rechtsgang zelf (administration of justice), herstelrecht, compensatie en langdurige psycho-sociale hulp. Het voorbereidende onderzoek voor de EU is uitgevoerd door het Tilburgse instituut voor victimologie INTERVICT, het Instituut voor Criminologie van de Katholieke Universiteit Leuven, het Britse Centre for the Study of Terrorism and Political Violence (CSTPV) en het European Forum for Restorative Justice en Slachtofferhulp Nederland.