Omdat op dit moment - vrijdagmiddag - de weersomstandigheden voor maandagmiddag 3 maart nog moeilijk zijn te voorspellen, zullen wij a.s. maandagochtend rond 10.00 uur besluiten of wij de demonstratie maandagmiddag laten doorgaan of deze uitstellen tot dinsdagmiddag 4 of woensdagmiddag 5 maart.
Nader bericht volgt wanneer de demonstratie doorgaat.



Uitnodiging voor de media

Vliegdemonstratie mechanische gierzwaluw RoboSwift

De RoboSwift, het microvliegtuigje geïnspireerd door de gierzwaluw, heeft zijn eerste succesvolle proefvlucht gemaakt. Studenten van de TU Delft hebben het toestel samen met de groep Experimentele zoölogie van Wageningen Universiteit. Het kleine, innovatieve vliegtuigje is uitgerust met observatiecamera's waarmee in de toekomst vogels kunnen worden bestudeerd of surveillance van groepen mensen of voertuigen mogelijk is.

Voor de ontwikkeling van de RoboSwift is een belangrijke sponsor gevonden.

Van 10 tot 15 maart neemt de groep studenten met de RoboSwift deel aan een internationale wedstrijd in India voor innovatieve microvliegtuigen.

Vliegdemonstratie

Voor geïnteresseerde media wil het RoboSwift-team het modelvliegtuig demonstreren en daaraan voorafgaand een korte presentatie geven. U bent van harte welkom bij deze persdemonstratie op

Maandag 3 maart om 14.00 in gebouw Forum van Wageningen Universiteit (VIProom 031), Droevendaalsesteeg 2, Wageningen

(zie voor routebeschrijving en plattegrond: http://www.wur.nl/NL/over/Organisatie/plattegrond)

NB: Aangezien de RoboSwift alleen kan vliegen bij droog weer is er een alternatief tijdstip gekozen voor het geval het maandag 3 maart onverhoopt mocht regenen. Dan zal de demonstratie plaats vinden op: dinsdag 4 maart, zelfde tijd, zelfde plaats.

RoboSwift

De RoboSwift is uitgerust met continu vervormbare of verstelbare ('morphing') vleugels, afgekeken van de gierzwaluw. Hierdoor kan het toestel, net als zijn voorbeeld, zeer wendbaar en efficiënt vliegen. Daarmee beschikt het microvliegtuigje over vleugeleigenschappen van vogels die nog geen enkel vliegtuig ter wereld heeft.

De RoboSwift is een stuk kleiner dan gangbare vliegende modelvliegtuigen. Uitgerust met microcamera's die in verschillende richtingen kunnen observeren, zijn er voor de RoboSwift interessante toepassingen denkbaar.