Nederland denkt aan hersenen

05/03/2008 13:32

Hersenstichting Nederland

Internationale Brain Awareness Week 10-16 maart 2008

Of je nou nadenkt, sport, slaapt, een film kijkt of een spel speelt; bij alles wat je doet spelen je hersenen een belangrijke rol. Goed om zo nu en dan eens stil te staan bij de inhoud van je eigen hersenpan. Onder het motto 'Denk aan je hersenen!' wordt daarom in heel Nederland in de week van 9-16 maart de Brain Awareness Week georganiseerd.

De Brain Awareness Week is er voor jong en oud. Via kunst, tentoonstellingen, lezingen, open dagen en projecten op school word je uitgedaagd na te denken over de hersenen, hersenonderzoek en de invloed daarvan op de maatschappij.

Een van de in het oog springende activiteiten van dit jaar is dat, in samenwerking met de wetenschapscafés van Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Maastricht, informele lezingen worden gehouden over de meest actuele thema's in het hersenonderzoek. Bij al die cafés zal ook de reizende tentoonstelling 'Het wonderschone brein' te zien zijn, waar Nederlandse hersenwetenschappers hun mooiste foto's van de hersenen tentoonstellen.

Gedurende de gehele Brain Awareness Week vindt het event 'Neurowetenschappers op school' plaats, waarbij honderd Nederlandse neurowetenschappers op het HAVO/VWO een presentatie (of les of 'master class') geeft over de hersenen en over zijn of haar specifieke onderzoek.

De Brain Awareness Week is een internationaal initiatief met activiteiten door heel Europa en de Verenigde Staten. De Brain Awareness Week wordt in Nederland gezamenlijk georganiseerd door de Neurofederatie en de Hersenstichting Nederland.

Voor geïnteresseerde pers is het mogelijk alle activiteiten te bezoeken, of een neurowetenschapper naar school te vergezellen.

Lezingen:
9 maart: Neuro-ethiek & hersendoping, Maastricht
10 maart: Verliefdheid en de hersenen, Rotterdam
10 maart: Schizofrenie: het pistool en de trekker, Amsterdam 11 maart: Computer-assisted brain: alliantie van computer met hersenen, Nijmegen 16 maart: Maak je eigen hersenen, Utrecht

Voorlichting:
10 t/m 14 maart: Neurowetenschappers op school, in heel Nederland 9 t/m 16 maart: Gebruik je hersens, Maastricht
16 maart: Het maakbare brein, Leiden

Beeldende kunst:
9 t/m 16 maart: Het wonderschone brein, op diverse locaties in het land 9 maart: Start Brain Awareness kunstprijsvraag





http://www.brainawarenessweek.nl