Gemeente Haren

Nieuwbouw St. Nicolaasschool - Vrijstelling bestemmingsplan

05/03/2008

maquette St. Nicolaasschool Burgemeester en wethouders hebben het voornemen medewerking te verlenen aan de aanvraag om bouwvergunning voor de nieuwbouw van de St. Nicolaasschool aan de Hemsterhuislaan. Stichting De Huismeesters heeft deze aanvraag ingediend om zo de benodigde ruimte te creëren voor de uitbreiding van Huize Westerholm aan de Beatrixlaan.

Het college is bereid door toepassing van artikel 19, lid 2, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening dit mogelijk te maken. De aanvraag om bouwvergunning (inclusief bijlagen) ligt vanaf maandag 10 maart a.s. gedurende zes weken ter inzage bij de receptie van Publiekszaken in het gemeentehuis. Gedurende deze zes weken kan iedereen een gemotiveerde zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

Naar aanleiding van de publicatie van de ontvangst van de aanvraag om bouwvergunning van Stichting De Huismeesters in het Harener Weekblad van 11 januari 2007 is een groot aantal reacties van omwonenden ontvangen. Samenvattend komt uit deze reacties het volgende beeld naar voren:

1. het maatschappelijk belang van de uitbreiding van Huize Westerholm in Haren is onvoldoende aangetoond;

2. er is onvoldoende aangetoond dat de uitbreiding van Huize Westerholm niet gecombineerd kan worden met de nieuwbouw van de St. Nicolaasschool;

3. er is onvoldoende onderzoek gedaan naar alternatieve locaties voor de nieuwbouw van de St. Nicolaasschool;

4. het uitgevoerde verkeersonderzoek is volstrekt onvoldoende;
5. de afstand tot bestaande woonbebouwing is in een aantal gevallen minder dan de door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aanbevolen 30 meter;

6. de bouw van de school in een rustige woonbuurt leidt tot diverse vormen van overlast (o.a. geluidsoverlast en lichtverontreiniging).

Het commentaar van het college van burgemeester en wethouders op bovengenoemde punten is vrij uitgebreid en ligt daarom eveneens ter inzage bij de balie van Publiekszaken in het gemeentehuis.

Afweging van belangen

Gelet op het aantal en de aard van de reacties heeft er in de afgelopen maanden een zeer zorgvuldige belangenafweging plaatsgevonden. Aan de ene kant zijn er de belangen van Stichting De Huismeesters, de St. Nicolaasschool en het algemeen belang. Het belang dat Stichting De Huismeesters heeft bij de nieuwbouw van de St. Nicolaasschool is groot. De woonzorgfunctie van Huize Westerholm aan de Beatrixlaan dient versterkt te worden en dat is alleen mogelijk na verplaatsing en nieuwbouw van de St. Nicolaasschool. Ook het belang van de St. Nicolaasschool zelf is duidelijk, zij het iets minder groot dan het belang van Stichting De Huismeesters. De school krijgt door de nieuwbouw de beschikking over een modern, goed geoutilleerd gebouw. Het algemeen belang omvat twee aspecten. In de eerste plaats maakt de nieuwbouw uitbreiding van Huize Westerholm mogelijk. Deze uitbreiding levert een bijdrage aan het versterken van de woonzorgfuncties in de gemeente. In de tweede plaats wordt door de nieuwbouw de verouderde, niet optimale huisvestingssituatie van de St. Nicolaasschool aanzienlijk verbeterd.

Bovenstaande belangen dienen afgewogen te worden tegen de belangen van de omwonenden. De bezwaren die omwonenden hebben tegen de nieuwbouw van de school zijn hierboven samengevat. Er is in dit stadium voor gekozen om niet alle bezwaren uitputtend te behandelen, maar alleen de essentie van deze bezwaren die betrekking heeft op de principiële keuze om wel of niet medewerking te verlenen aan de nieuwbouw van de St. Nicolaasschool. Het college van burgemeester en wethouders is van mening, dat de keuze voor de locatie Hemsterhuislaan voldoende is gemotiveerd. De belangen van de omwonenden wegen naar hun mening minder zwaar dan de belangen van Stichting De Huismeesters, de St. Nicolaasschool en het algemeen belang en vormen daarom geen aanleiding om af te zien van het starten van de vrijstellingsprocedure op basis van artikel 19, lid 2, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Conclusie

Gelet op het bovenstaande zijn burgemeester en wethouders voornemens om door middel van een vrijstellings-procedure medewerking te verlenen aan de aanvraag om bouwvergunning van Stichting De Huismeesters.