Gemeente 's-Hertogenbosch

05-03-2008
Grote schoonmaak in de Aawijk tijdens 'de week Nederland Schoon' Al een aantal jaren organiseert de stichting Nederland Schoon `de week van Nederland Schoon'. Dit jaar doet ook de gemeente 's Hertogenbosch mee. Het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval is immers ook wat we willen met de campagne `Samen voor een schoon 's Hertogenbosch'. Op dinsdag 11 maart gaan wij in de Aawijk met bewoners en scholieren aan de slag om te zorgen dat alles er weer piekfijn uitziet. We maken de afvalbakken leeg en daarna schoon, we repareren het straatmeubilair als het nodig is, leggen de stoep weer recht en ga zo maar door.

Afvalkunst op school
Een aantal leerlingen van de basisschool de Aquamarijn helpen op 11 maart ook mee met het opruimen van zwerfafval rond de school. Van het gevonden materiaal gaan ze iets moois maken. Om 15.00 uur sluit de gemeente samen met de Stichting Nederland Schoon de dag af met een speciaal moment op een podium op het Rivierenplein. Percussieband Tjerk Ridderband speelt livemuziek, wethouder Eugster vertelt over de campagne `Samen voor een schoon 's Hertogenbosch', tonprater Harry Hens volgt met ludieke act en er is de prijsuitreiking voor het mooiste kunstwerk van de leerlingen door de directeur van de Stichting Nederland Schoon, de heer Uli Schnier. Het winnende ontwerp zal op T-shirts worden afgedrukt.

Ballonvaart `Blik op de stad'
Bij goed weer vertrekken er op 11 maart om 16.00 uur ook twee ballonnen vanaf de Oosterplas om dan een `blik' te werpen op de stad. Bij de start van Meldpunt Openbare Ruimte eind vorig jaar reikte wethouder Eugster de prijzen uit aan de winnaars van de prijsvraag `Win een blik op de stad': een luchtballonvaart boven de stad. 's Hertogenbosch heeft evenals vele andere, grote steden te maken met een toename van vervuiling in de stad. Om dit een halt toe te roepen en mensen meer bewust te maken om samen de stad schoon te houden voert de gemeente de campagne 'Samen voor een schoon 's Hertogenbosch'.

Meldpunt Openbare Ruimte
Jaarlijks komen er al zo'n 20.000 meldingen binnen via verschillende gemeentelijke afdelingen. Dit gaat nu via één loket: het Meldpunt Openbare Ruimte. Dit kan per telefoon (073) 615 55 55 of via een digitaal formulier op de gemeentelijke website. U kunt contact opnemen met het Meldpunt Openbare ruimte voor overlast door zwerfvuil, wildplassen, kapotte of losliggende stoeptegels, kapot of vernield straatmeubilair, illegale stort, graffiti, verstopte straatputten, watervervuiling, stank en geluid.
Het meldpunt Openbare Ruimte is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Bij zeer dringende klachten buiten kantoortijden kunt u terecht bij: Milieuklachtentelefoon van de Provincie Noord-Brabant via tel. (073) 681 28 21 Meldkamer van de politie via tel 0900-8844 (lokaal tarief)

Zwerfafvaldag
De gemeente organiseert ook dit jaar een Zwerfafvaldag voor heel de stad. Op zaterdag 15 maart zetten verenigingen zich in voor een schonere stad door het vullen van zakken met zwerfafval. Hiermee wordt de verenigingskas gespekt. Al meer dan 300 mensen hebben zich aangemeld voor die dag. De deelnemers worden om 9.30 uur verwacht. Daar ontvangen zij handschoenen, veiligheidshesjes en afvalzakken. Iedere aangemelde vereniging ontvangt een overzicht van de straten die schoongemaakt moeten gaan worden. Nadat de taak erop zit, waarschijnlijk is dit rond 13.00 uur, kan iedereen bij het verzamelpunt de hesjes inleveren en onder het genot van een kopje koffie nog even napraten.

Programma 11 maart Nederland Schoon

15.10 Aftrap Tjerk Ridderband.

15.15 Opening Ingeborg Biemans namens Impulsprogramma Zwerfafval van de stichting Nederland Schoon.

15.20 Interview met wethouder Eugster over de campagne `Samen voor een schoon 's-Hertogenbosch'.

15.28 `Live' melding van zwerfafval bij Meldpunt Openbare Ruimte door de Harry Hens.

15.45 Aankondiging kunstenares door Ingeborg, gevolgd door interviewtje. Zij heeft 's ochtends met kinderen van de Aquamarijnschool kunst gemaakt van zwerfafval.

15.50 Bekendmaking winnaar kunstwerk door Uli Schnier directeur van de stichting Nederland Schoon.

16.00 verzamelen prijswinnaars ballonvaart.

16.05 Vertrek richting ballon olv percussie Tjerk Ridderband.

16.15 Vertrek ballon vanaf de Oosterplas.