Gemeente Winschoten


Gemeente Winschoten solidair met Tibet

De gemeente Winschoten laat op maandag 10 maart als teken van solidariteit met het Tibetaanse volk de Tibetaanse vlag wapperen. Op 10 maart wordt er ter herdenking aan de Tibetaanse volkopstand in 1959 een internationale solidariteitsactie gehouden. Het uithangen van de Tibetaanse vlag op 10 maart is een teken van solidariteit om aandacht te vragen voor de mensenrechten-schendingen in Tibet. De solidariteitsactie is een initiatief van de Tibet Support Groep-Nederland.

In West- Europa doen 1.800 Europese gemeenten mee met de solidariteitsactie. In Nederland zijn dit de gemeenten Beverwijk, Boarnsterhim, De Marne, Winschoten, Loppersum, Wassenaar, Waalre, Vlaardingen en Coevorden. Daarnaast gaan meer dan 50 burgers in Nederland als steunbetuiging de Tibetaanse vlag uithangen.

In 1950 viel China Tibet binnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk massaal in opstand tegen de Chinese bezetting. De Tibetaanse leider, de Dalai Lama, vluchtte na de opstand naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend Tibetaanse vluchtelingen. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag is van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen als buiten Tibet.

Tot op heden worden de mensenrechten in Tibet grootschalig geschonden. Momenteel zijn er meer dan honderd politieke gevangenen, velen van hen met gevangenisstraffen langer dan tien jaar. Martelingen worden veelvuldig gebruikt in de gevangenissen in Tibet. November 2007 kregen vier Tibetanen zware straffen (3-10 jaar) nadat ze hadden opgeroepen tot de terugkeer van de Dalai Lama. De Tibetanen raken economisch gemarginaliseerd, de cultuur wordt bedreigd en er is geen godsdienstvrijheid. Ook wordt het milieu aangetast.