Gemeente Onderbanken


Toename woninginbraken in Schinveld

Het is bijna traditie dat het aantal inbraken ieder jaar in de donkere maanden toeneemt en dat de politie dan ook steeds weer de inwoners in haar werkgebied oproept extra alert te zijn om potentiële dieven zo min mogelijk kans te geven hun slag te slaan. Onderbanken vormt daar geen uitzondering op, want in het bijzonder Schinveld heeft de laatste maanden te maken gehad met een toename van het aantal woninginbraken en pogingen daartoe.

In januari en februari van dit jaar stond de teller in Schinveld op 28. Dat zijn er veel, want in dezelfde periode van 2007 waren dat er welgeteld twee.
Opvallend is dat de meeste van die inbraken zogenaamde serie-inbraken zijn. Zo zijn er in de nacht van 8 op 9 januari vijf inbraken gepleegd, in de nacht van 22 op 23 januari zijn er dat twee en van 8 op 9 februari zelfs zestien. Van deze zestien is het bij het merendeel gelukkig bij een poging gebleven.
Opvallend is dat er sinds medio februari vanuit Schinveld geen woninginbraken meer zijn gemeld.

Extra aanpak door politie
Het toenemend aantal inbraken en de pogingen tot inbraak waren voor de politie reden om aan de woninginbraken extra aandacht te besteden. Het Regionaal Woninginbrakenteam onderzoekt daarom deze seriematige inbraken. Mede door dit onderzoek werd door een aantal benadeelden alsnog aangifte gedaan van feiten die al in januari zijn gebeurd. De politie benadrukt dat het doen van aangifte belangrijk is, want zonder die informatie kan zij niets onderzoeken. Resultaten van het onderzoek zijn jammer genoeg nog niet te melden.

Voorkomen is beter dan....
Door het nemen van soms eenvoudige preventiemaatregelen kan een inbraak, met alle nare gevolgen die zo'n gebeurtenis met zich meebrengt, voorkomen of de kans daarop verkleind worden. Om nog slagvaardiger te kunnen zijn tegen het inbrekersgilde, roept de politie mensen op met haar contact op te nemen als men informatie heeft over inbraken. Bijvoorbeeld als men een "vreemde" auto in de buurt ziet of andere dingen die afwijken van het normale patroon. Bij een acute noodsituatie, bijvoorbeeld als men getuige is van een heterdaad, moet 112 gebeld worden. Alle andere informatie kan doorgegeven worden aan de wijkagent of gemeld worden via 0900 - 8844 of via MMA (Meldt Misdaad Anoniem) tel. 0800 - 7000. Preventietips zijn te vinden op Politie Internet Televisie: www.pit.tv