AEGON vernieuwt structuur aandelenbeheer

10/03/2008 10:26

AEGON Nederland

Den Haag, 10 maart 2008
AEGON VERNIEUWT STRUCTUUR AANDELENBEHEER
AEGON Nederland gaat zijn Europese en zijn Aziatische aandelenportefeuilles scheiden in een alpha- en een betaportefeuille. Twee nieuwe dochterondernemingen zullen vanaf het tweede kwartaal deze alphaportefeuilles beheren. Hierdoor verwacht AEGON extra rendement te kunnen genereren. De verantwoordelijkheid voor de totale portefeuille blijft bij AEGON. Al eerder separeerde AEGON Nederland zijn Amerikaanse aandelenportefeuille.

Alpha/beta separatie
Het scheiden van een beleggingsportefeuille in een alpha- en een betadeel levert ook een gescheiden rendement op: het marktrendement (beta) en het extra rendement (alpha) dat een portefeuillemanager met zijn vaardigheden kan behalen. Doordat de delen los van elkaar beheerd worden, wordt voor de totale portefeuille een betere risico/rendement verhouding mogelijk. Er zijn meer bronnen van extra rendement beschikbaar en er wordt meer focus aangebracht. Na het aanbrengen van de separatie in de Amerikaanse aandelenportefeuille was het gemiddelde jaarlijkse totale rendement 2,5% hoger, zonder dat het risico toenam.

Nieuwe dochterondernemingen
De ondernemingen die voor AEGON de alphaportefeuilles gaan beheren zijn: Pelargos Capital B.V. (Aziatische aandelen) en Saemor Capital B.V. (Europese aandelen). AEGON Nederland N.V. is meerderheidsaandeelhouder in beide ondernemingen. De betaportefeuille zal AEGON beheren. AEGON voegt de alpha- en betaportefeuilles samen en blijft verantwoordelijk voor de totale portefeuille. De dochterondernemingen zijn aangesloten op het flexibele beleggingsplatform dat AEGON samen met Citi, zoals aangekondigd in het najaar van 2006, bouwt. De Pelargos en Saemor fondsen zullen ook beschikbaar zijn voor andere investeerders.

Extra rendement
Eric Rutten, CEO AEGON Asset Management Nederland, benadrukt het belang van het behalen van extra rendement: "In een omgeving waar rendementen lager zijn dan in het verleden, is extra rendement essentieel. Wij willen zoveel mogelijk extra rendement genereren voor onze klanten door innovatieve mogelijkheden een kans te geven en in te blijven spelen op marktontwikkelingen. Innovatie schuilt niet alleen in beleggingsstrategie, maar ook in het creëren van de juiste omgeving waar ruimte is voor focus en ondernemerschap. Natuurlijk is daarbij het juiste team van specialisten cruciaal: portefeuillemanagers die in staat zijn om marktkansen in te schatten, een visie te vormen en extra rendement (alpha) te genereren. In Sven Bouman (CEO/CIO Saemor) en Roelof Salomons (CEO Pelargos) hebben wij twee ondernemende beleggers gevonden die onze ervaren teams met indrukwekkende persoonlijke track records verder uitbouwen."

Rutten voegt daaraan toe: "Door nu te anticiperen op de trend van alpha- en bètaseparatie is AEGON in staat om de markt nog beter te bedienen. En AEGON blijft de trend graag vooruit."








AEGON