Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Ferrier en Van Gennip over de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie met Pakistan

10-03-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ferrier en Van Gennip over de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie met Pakistan. Deze vragen werden ingezonden op 22 februari 2008 met kenmerk 2070812480.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Ferrier en Van Gennip (beiden CDA) over de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie met Pakistan.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het bericht "Regeringspartij erkent nederlaag in Pakistan"? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat de verkiezingen redelijk ordentelijk zijn verlopen?

Antwoord

Ondanks door EU-verkiezingswaarnemers geconstateerde serieuze tekortkomingen in het verkiezingsproces zijn de parlementsverkiezingen in Pakistan volgens hen beter en vreedzamer verlopen dan verwacht. De uitslag van de verkiezingen, een verwerping van het beleid van Musharraf, wordt breed gedragen door het Pakistaanse volk. Dit blijkt onder andere uit het uitblijven van geweld na de verkiezingen. De uitslag is een positieve ontwikkeling voor de stabiliteit in Pakistan én in de regio. Op dit moment wordt gewerkt aan de vorming van een coalitieregering, waarmee een wisseling van de wacht zijn beslag zal krijgen op basis van de verkiezingsuitslag.

Vraag 3
Deelt u de mening dat, gezien het feit dat de noodtoestand recentelijk is opgeheven en er parlementsverkiezingen zijn gehouden op 18 februari 2008, het opportuun is de opgeschorte ontwikkelingssamenwerkingsrelatie van Nederland met Pakistan weer te hervatten? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4
Welke prioriteiten zullen, gezien de huidige situatie in Pakistan, in deze Ontwikkelingssamenwerkingsrelatie moet worden gesteld?

Antwoord

De parlementsverkiezingen waren een positieve stap in de richting van verdere democratisering in Pakistan. Het Pakistaanse volk heeft gekozen voor stabiliteit, democratie en een gematigde, seculiere koers voor het land. Nederland kijkt uit naar samenwerking met de nieuwe, hopelijk spoedig geformeerde, democratische regering van Pakistan. De besluitvorming rond de opschorting van de ontwikkelingsrelatie en de nadere invulling ervan zal tegen deze achtergrond in de nabije toekomst ter hand worden genomen.


1) http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_24_uur/print/asp/artnr/193497/index.htm