Bijstelling Begraafsbeleid

Na brede inspraak heeft de gemeenteraad het begraafbeleid op 6 december 2007 gewijzigd. Omdat de veranderingen formeel in de begraafverordening moeten worden geregeld, treedt het nieuwe beleid naar verwachting met ingang van 2009 in werking.

In deze Borselse Bode wordt een onderdeel van het begraafbeleid nader toegelicht.
blad

Tariefstijgingen
De hoogte van de begraaftarieven wordt bepaald door de nagestreefde kostendekking en wijze van kostentoerekening.

Kostendekking
De begraaftarieven zullen de komende jaren stijgen, zodat de uitgaven met ingang van 2015 voor 75% worden gedekt door de inkomsten. Het blijvende exploitatietekort van 25% komt ten laste van algemene middelen. De stijgende kosten in verband met de uitbreiding van de begraafcapaciteit worden betaald uit de extra inkomsten. De tarieven in Borsele steken niet ongunstig af bij de regionale en landelijke prijzen.

Wijze van kostentoerekening
In Borsele worden alle kosten aangaande het begraven, het terreinonderhoud en de uitbreiding van de begraafcapaciteit toegerekend aan de lijkbezorging. Besloten is om de onderhoudskosten van paden en groenvoorzieningen te blijven toerekenen aan de begraafplaatsen. De kosten van de begraafplaatsen zijn bij een andere toerekening niet inzichtelijk. Er is berekend dat de onderhoudskosten voor groen en paden bij 75% kostendekking volledig ten laste komen van de algemene dienst.

(Deze publicatie kan worden nagelezen op de website van de gemeente Borsele en de informatieborden op de begraafplaatsen)