Stadsdeel Amsterdam Centrum


Oude fietsen gratis opgehaald

10 maart 2008

Waar laat je je oude, kapotte fiets? Wachten tot hij van ellende helemaal in elkaar stort? Zonde van de ruimte! De komende zes weken biedt het stadsdeel een handige oplossing. Iedere woensdag haalt de reiniging overtollige fietsen op.

Experiment

Met medewerking van de bewoners van Amsterdam kan de openbare ruimte veel beter geschoond worden. Om te voorkomen dat oude en kapotte fietsen maanden- of zelfs jarenlang ergens ongebruikt op straat staan te verroesten tot wrak, gaat stadsdeel Centrum deze fietsen de komende weken namelijk zelf ophalen. Mensen die van hun oude fiets af willen, hoeven alleen maar even met de Reiniging te bellen.

De komende zes weken gaat het om een proef: om te kijken hoe het gaat, wat de reacties zijn en welke resultaten het oplevert. Er wordt bijgehouden hoeveel fietsen er in die periode worden aangeboden en opgehaald.

De spelregels

Wilt u van uw oude fiets af? Bel eerst de Reiniging: 020 551 9555. De telefoniste stelt dan een aantal vragen over het aanbieden van uw fiets (de fiets moet bijvoorbeeld liggend langs de rijroute van de Reiniging aan de rand van de stoep worden aangeboden). De eerstvolgende woensdag wordt de fiets dan opgehaald. Zorg dat de fiets niet op slot staat!

De ophaalactie begint op woensdag 19 maart en gaat door tot en met woensdag 23 april. Binnenkort is er een spotje van deze actie te zien op www.amsterdam.nl/tv

Wrakken

De vrijwillige aanbieding en daaropvolgende inzameling van oude fietsen door de vuilophaling staat los van de (onvrijwillige) fietswrakverwijdering die door de Reinigingspolitie wordt uitgevoerd. Een fietswrak is een fiets die op minimaal twee onderdelen niet meer geschikt is om op te fietsen (bijvoorbeeld wanneer als een ketting defect is én een wiel ontbreekt); hij ziet er verwaarloosd uit (stof, roest, groei van mos op en rond het rijwiel); en de economische waarde is negatief (het opknappen van de fiets gaat meer kosten dan de huidige waarde van de fiets).

In 2007 heeft het stadsdeel 8266 fietswrakken en hinderlijk geplaatste fietsen verwijderd. De procedure fietswrakverwijdering vindt u hier.