Gemeente Schiedam


Maart

Gewone koffieshops voor sociale samenhang in Schiedamse buurten

10 maart 2008

Vooral met elkaar in de buurt aan de slag en niet apart. Dat was één van de conclusies van het Gesprek aan de Schie van afgelopen vrijdag over de sociale samenhang in de wijken. Het gaat om de samenwerking tussen huisartsen, seniorenwerk, thuiszorg, brede school, de supermarkt, enzovoort. We moeten kijken waar zitten de overeenkomsten zitten. Met elkaar kunnen we heel ver komen. Te denken valt bijvoorbeeld aan gewone, gezellige horeca. Koffieshops in de goede zin van het woord.

Zon vijftig Schiedammers bogen zich over de sociale cohesie in hun stad. "Kan ik een kopje suiker van je lenen?", was simpel de vraag waarover een groep sprekers zich met de aanwezigen boog. Het was de derde aflevering van het Gesprek aan de Schie dat opnieuw in de Bibliotheek Waterweg in Schiedam werd georganiseerd. Dit keer stond het debat onder leiding van Eva Kuit.

Roland de Vreede, gemeentelijk coördinator van het grote stedenbeleid, kon vertellen dat Schiedam er op een aantal fronten op vooruit gaat. De werkloosheid loopt terug en de ontwikkeling van de inkomens gaat beter. Op stedelijk niveau lopen de zaken beter maar in de wijken valt er nog genoeg te doen. De leefbaarheid moet worden aangepakt en de bewoners moeten erbij worden betrokken. "Momenteel is er veel in ontwikkeling", aldus De Vreede, "er is een groot aantal projecten in uitvoering gekomen, ook al is het soms met vallen en opstaan." Op allerlei fronten zijn er dingen in beweging; Schiedam gaat langzaam de goede kant op.

Iedereen doet mee. Dat was het motto van Ton Claassens, directeur van de brede basisschool Het Meesterwerk. Hij illustreerde het belang van goede zorg voor de kinderen en het betrekken van de ouders hierbij. Maar we doen veel meer, zoals het betrekken van de ouders bij de Nederlandse taal. Ook de schoolomgeving is belangrijk, omdat de ouders en de kinderen elkaar daar kunnen ontmoeten. Ik ben blij om een voorbeeld te noemen - dat we een trapveld bij de school hebben waar de kinderen en de ouders elkaar ontmoeten. De brede scholen kennen hun verantwoordelijkheden, maar lopen tegen hetzelfde aan. Vaak moet je dingen doen met een beperkt budget. Ik ben voor korte lijnen en het aanpakken van dingen. Wij hebben de contacten, wij willen graag verder.

Ben Dubbeldam schetste de relatie tussen oude en nieuwe wijkbewoners, tussen ouderen en jongeren. Het is belangrijk om respect voor elkaar te hebben, plekken waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn veel projecten te bedenken om uit de problemen te komen. Soms gaat het om kleine dingen, die bijvoorbeeld met buurtbemiddeling goed zijn op te lossen. Als de twee partijen met elkaar aan tafel zitten, is de oplossing soms in vijf minuten gevonden.