Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Financiering PGO-organisaties: bewindslieden maken hun plannen bekend

Op 6 maart hebben Minister Klink en Staatsecretaris Bussemaker van VWS hun plannen over de toekomstige financiering van de PGO organisaties aan de kamer gestuurd.

De algemene strekking van de plannen is dat PGO-organisaties subsidie kunnen aanvragen op basis van meerjarenplannen. In deze plannen moet ook worden opgenomen het toekomstperspectief dat ze voor zichzelf schetsen en de wijze waarop ze zich in de toekomst gaan ontwikkelen.
Er zal een commissie worden gevormd waarin de criteria voor beoordeling van de plannen worden vastgesteld en er zal binnen VWS een programmaraad worden ingesteld die de beoordeling van de plannen voor zijn rekening neemt. Deze programmaraad zal vervolgens advies hierover uitbrengen aan de Minister die de uiteindelijke beslissing over de financiering neemt.

De brief van 6 maart kent een aantal substantiële wijzigingen met de plannen zoals beschreven in de brief van 23 juli 2007. Zo wordt er afstand gedaan van een doelgroepenindeling als criterium voor financiering, wordt de strakke programmabenadering losgelaten en worden de drie koepelorganisaties CG-Raad, CSO en NPCF niet meer aangemerkt als de regievoerders over de toedeling van de programmamiddelen, maar wordt voor hen een uitgebreidere ondersteuningstaak voor hun leden neergelegd bij de ontwikkeling van meerjarenplannen.

Duidelijk wordt wel dat er met deze plannen ook marktwerking in de PGO-sector wordt ingevoerd.
De CG-Raad en de NPCF hebben op 10 maart een gezamenlijke ledenraadpleging over de voorgestelde plannen.


* Klik hier voor de brief van de bewindslieden (pdf-bestand)

(Geplaatst: 10 maart 2008)

---